Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Αντιμετώπιση των τρωκτικών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα
Αντιμετώπιση των τρωκτικών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα

Αντιμετώπιση των τρωκτικών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα

Με «Πράσινη λύση» από την   

Την επιστρατεύει η για τον δραστικό περιορισμό, με φυσικό τρόπο, του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο Θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα.

H Τυτώ είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό παγκόσμιας εξάπλωσης, το οποίο ενδιαιτεί, ζει, τρέφεται και αναπαράγεται αποκλειστικά σε αγροτικά οικοσυστήματα.

Ένα άτομο Τυτώ μπορεί να φάει σε ένα χρόνο από 3.000 έως 6.000 ποντίκια, με έμφαση στα επιβλαβή τρωκτικά που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διάρκεια της 1ης τηλεδιάσκεψη Περιφέρειας και Δήμων με θέμα την αντιμετώπιση των αρουραίων με το πτηνό Τυτώ, «η εποχή επιβάλλει συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των βιολογικών κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν.

Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη ως σύμμαχο και όχι σαν εχθρό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε δράσεις «χρησιμοποιώντας» τη και τις φυσικές διεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης « η ΤΥΤΩ μπορεί να λειτουργήσει ως απόλυτα φυσικός ρυθμιστής των επιβλαβών τρωκτικών στην θεσσαλική ύπαιθρο, προστατεύοντας αφενός τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι τα τρωκτικά αποτελούν εστίες μόλυνσης και αφετέρου συμβάλλοντας στην ορθολογική διαχείριση και προστασία της βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα».

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Θανάσης Νασιακόπουλος, Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Ρίτα Απρίλη.

Να σημειωθεί ότι ο είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα φυσικού ελέγχου επιβλαβών τρωκτικών, έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα- ΤΥΤΩ».

Ο ερευνητής Βασίλης Μποντζώρλος, διδάκτορας Οικολογίας και Άγριας Πανίδας και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση είναι μία πολύ σημαντική αρχή για υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα αντιμετωπίζει το σημαντικό πρόβλημα των τρωκτικών στο Θεσσαλικό κάμπο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Οι λύσεις που προτείνουμε, στηρίζονται στη βαθιά γνώση της λειτουργίας της φύσης, αφουγκράζονται τις ανάγκες της αγροτική παραγωγής αλλά και κατανοούν τη λειτουργία της οικονομίας. Νιώθω συγκίνηση, αλλά και τιμή να υλοποιηθεί στην πατρίδα μου το επιστημονικό πρόγραμμα που εδώ και δεκαετίες υλοποιούμε και σχεδιάζουμε σε χώρες όπως το , η Ελβετία και η Κύπρος. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ενδιαφέρον και τη στήριξη, αλλά και όλους τους δήμους».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

  • Άμεση λύση στην #υδροδότηση της Άνω Γατζέας #υδροδότηση - https://t.co/CK2KqRj4id -

"Αλιεύοντας" την είδηση