Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο)
Ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο)

Ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος (ζιζανιοκτόνο)

Λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις της ουσίας nitroso-pendimethalin (νιτροζαμίνη) στο παραπάνω σκεύασμα, οι οποίες υπερβαίνουν το όριο των 45 mg/kg στην τεχνικώς καθαρή ουσία, το οποίο θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ως ανώτατο επιτρεπτό όριο ς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλούνται:

• Όσα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων προμηθεύτηκαν το εν λόγω σκεύασμα να μην το διαθέσουν στην αλλά να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους μέχρι την ολο της διαδικασίας του υ 9 του ν. 4036/2012 ( Α΄8).

• Όσοι επαγγελματίες χρήστες του εν λόγω φυτοπροστατευτικού προϊόντος προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο σκεύασμα να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους, διότι η χρήση του εγκυμονεί κινδύ για την δημόσια υγεία.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι «σύμφωνα με το 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 ( Α ́8), όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ' οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ»
Ανάκληση οριστικής άδειας διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικού προϊόντος () λόγω επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση