Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»
Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»

Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»

Ο κλάδος της ς είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμε και δυναμικούς κλάδους της αγροτικής μας παρς προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας με το ελληνικό μέλι να διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η παράνομη ελληνοποίηση και η νοθεία, ωστόσο, του ελληνικού μελιού χτυπούν αμείλικτα τους Έλληνες παραγωγούς μειώνοντας σημαντικά τα έσοδά τους, ενώ εξαπατούν τον τελικό καταναλωτή όσον αφορά την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Η ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης μελιού, προχώρησε σε εντατικοποίηση των ελέγχων μέσα από τη διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, Υ, κλπ. με συνέπεια τον εντοπισμό πολλών περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού.

Η προσπάθεια, όμως, αυτή δε συνεχίστηκε από την της Δ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πάταξη του μιμητισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η απουσία ελέγχων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τον Έλληνα παραγωγό που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα, φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης και την του τουρισμού που οδήγησαν τις πωλήσεις σε βουτιά, ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι εκτεθειμένος και εντελώς απροστάτευτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται, με πρωτοβουλία της αναπλ. τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εντατικοποποίηση των ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες ελληνικού μελιού, πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά την περίοδο της πανδημίας, και τέλος, αν θα ενισχύσει με προσλήψεις εξειδικευμένου και μόνιμο προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση