Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»
Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»

Aλ. Μεϊκόπουλος: «Ελληνοποιήσεις και νοθεία μελιού χτυπούν την ελληνική μελισσοκομία»

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με άλλους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία ελληνικού μελιού που είναι ανεξέλεγκτες και μαστίζουν την ελληνική μελισσοκομία.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους της αγροτικής μας παραγωγής προσφέροντας υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας με το ελληνικό μέλι να διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η παράνομη ελληνοποίηση και η νοθεία, ωστόσο, του ελληνικού μελιού χτυπούν αμείλικτα τους παραγωγούς μειώνοντας σημαντικά τα έσοδά τους, ενώ εξαπατούν τον τελικό καταναλωτή όσον αφορά την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος που αγοράζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης μελιού, προχώρησε σε εντατικοποίηση των ελέγχων μέσα από τη συνεργασία διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΦΕΤ κλπ. με συνέπεια τον εντοπισμό πολλών περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού.

Η προσπάθεια, όμως, αυτή δε συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για πάταξη του μιμητισμού των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η απουσία ελέγχων δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τον Έλληνα παραγωγό που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα, φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης και την πτώση του τουρισμού που οδήγησαν τις πωλήσεις σε βουτιά, ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι εκτεθειμένος και εντελώς απροστάτευτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται, με πρωτοβουλία της αναπλ. τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εντατικοποποίηση των ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις και νοθείες ελληνικού μελιού, πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά την περίοδο της πανδημίας, και τέλος, αν θα ενισχύσει με προσλήψεις εξειδικευμένου και μόνιμο προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση