Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ακαρπία ελαιοδέντρων στον Δήμο Αλμυρού
Ακαρπία ελαιοδέντρων στον Δήμο Αλμυρού

Ακαρπία ελαιοδέντρων στον Δήμο Αλμυρού

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχαήλ Μακρής απευθύνθηκε με έγγραφό του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους του Ν. Μαγνησίας, στον ΕΛ.Γ.Α. και στην ς, σχετικά με την ακαρπία των ελαιόδεντρων, που παρατηρείται κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί μειωμένη καρπόδεση των ελαιόδεντρων πιθανώς λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές χειμερινής περιόδου, παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας κατά τις κρίσιμες περιόδους, άκαιρες βροχοπτώσεις την άνοιξη, σχετικά υψηλές που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων) που ενδεχομένως να είχαν σαν συνέπεια να παρεμποδιστεί η διαδικασία της γονιμος.

To ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται κατά μέσο όρο περίπου στο 20-30% μιας πλήρους εσοδείας – ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται πλήρης ακαρπία – και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με δεδομένο ότι η παρ την περυσινή χρονιά ήταν σχεδόν μηδενική, οι ενέργειες δε που έγιναν για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, αναφέρουμε ότι η τελευταία ικανοποιητική παρ στην περιοχή μας σημειώθηκε την ελαιοκομική περίοδο 2012-2013, γεγονός που ενδεχομένως να καταδεικνύει ότι το φαινόμενο οφείλεται σε παράγοντες πέραν των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να διερευνηθούν και να ταυτοποιηθούν επιστημονικά.

Σημειώνεται επίσης, ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί περίπου 2.000.000 και ότι υπάρχουν αποκλειστικά ελαιοκομικές περιοχές (Αμαλιάπολη, , Αχίλλειο, Άγιοι Θεόδωροι), όπου το εισόδημα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται αποκλειστικά απ' αυτή. Όπως είναι φυσικό, οι ελαιοκαλλιεργητές μετά τις μειωμένες σε μεγάλο βαθμό παραγωγές των ελαιοκομικών περιόδων 2013-2014 και 2014-2015 και τη μηδενική παραγωγή της περιόδου 2015-2016, ενόψει της διαφαινόμενης μειωμένης παραγωγής της τρέχουσας περιόδου, βρίσκονται σε απόγνωση.
Για τους ανωτέρω λόγους και με δεδομένη την γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αιτούμαστε στους αρμόδιους φορείς, αφού εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της περιοχής, κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων αποζημιώσεων στο άμεσο μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μειωμένης παραγωγής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική δραστηριότητα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση