Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αγροτικά μπλόκα «παραλύουν» ολόκληρη τη χώρα
Αγροτικά μπλόκα «παραλύουν» ολόκληρη τη χώρα

Αγροτικά μπλόκα «παραλύουν» ολόκληρη τη χώρα

Αμετακίνητοι στα αγροτικά τους μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και με ομόφωνη απόφασή τους προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τις 30/1 και σκληραίνουν τη στάση τους.

Την ίδια στιγμή, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται το ραντεβού της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τους συναρμόδιους από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος.

 Aίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας και όσων συντάσσονται με αυτούς, παραμένει να οριστεί ακριβής ημερομηνία συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό -είτε με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης- και τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικές συνελεύσεις που θα κάνουν νωρίς το μεσημέρι, θα αποφασιστεί ο τρόπος κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, τόσο για σήμερα, όσο και για τις επόμενες ημέρες.

Το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη ή και μετάβαση δύναμής τους στο τελωνείο της Δοϊράνης, είναι ορισμένα από τα σχέδια των αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο των Ευζώνων, που, από τις 30/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας κρατούν κλειστό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την .

Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή εξακολουθεί να είναι από τις 30/1 η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Κινητο, που πιθανότερα θα αφορά σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, ετοιμάζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, που από τις 25/1 βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια. Έως σήμερα τουλάχιστον δεν το έχουν καταφέρει, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης.

Στον 24ωρο αποκλεισμό του κεντρικού οδικού κόμβου προς το αερόδρομιο «Μακεδονία», και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν χθες στη 13:30 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα θα επιστρέψουν στο μπλόκο τους στα πράσινα φανάρια, επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), συνεχίζοντας τον επ' αόριστο αποκλεισμό στο σημείο.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, στα εξής τρία σημεία: στον κόμβο της Τρίγλιας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, ‘Αγιο Μάμα ήτοι στον δρόμο Μουδανίων-Κασσ και στα Βραστά επί της επαρχιακής οδού Πολυγύρου-Αγίου Όρους.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής και σήμερα βρίσκονται με το βλέμμα σμένο στη της Αθήνας. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-ς, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών. Απέσυραν τα τρακτέρ τους από τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που βρίσκονταν στο σημείο από τις 23/1.

Σε στάση αναμονής, λόγω της ς στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας ωστόσο στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Θέση έχουν ήδη πάρει και αυτοί του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας έχουν συνταχθεί πλέον και επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και σήμερα σε γενική τους συνέλευση θα σχεδιάσουν τη μετάβασή τους με τρακτέρ στην Έδεσσα, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, στήθηκε το μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση