Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Αγοραστός σε Αποστόλου: Κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά η καινοτομία των «Farmers’ Markets»

Αγοραστός σε Αποστόλου: Κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά η καινοτομία των «Farmers’ Markets»

Τις θεσμικές εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία των «Farmers’ Markets», δηλαδή μιας αγοράς αγροτών-παραγωγών όπου οι τελευταίοι θα πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή χωρίς τους μεσάζοντες και προφανώς σε χαμηλότερες , επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας , σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο .

Επίσης, ο κ. Αγοραστός τονίζει στον κ. την αναγκαιότητα τροποποίησης του νομικού πλαισίου “περί υπαιθρίου εμπορίου” νόμος 4264/14 και ειδικότερα στην μείωση των διοικητικών προστίμων και ειδικότερα αυτού των 5.000 ευρώ για έλλειψη άδειας.

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Οι Περιφέρειες της χώρας ανταποκρίθηκαν στη θεσμοθέτηση ενός νομοσχεδίου που μακροχρόνια ήταν ο πόθος των αγροτών και είναι η ψήφιση του νόμου 4235/14 (άρθρο 56) που αναφέρεται στις “Αγορές Παραγωγών-”.

Η αναγκαία αυτή καινοτομία για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δηλαδή των Farmers’ Markets , μιας αγοράς αγροτών-παραγωγών όπου οι τελευταίοι θα πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή χωρίς τους μεσάζοντες και προφανώς σε χαμηλότερες , κινδυνεύει δυστυχώς να μείνει μόνο στα χαρτιά γιατί η περιβόητη Κ.Υ. που απαιτείται για την υλοποίηση του νομικού πλαισίου του άρθρου 56 του ν.4235/14 και η οποία προβλέπεται στο άρθρο 62 (παρ.5αα, 5ββ, 5γγ) των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Οικονομίας για τον καθορισμό των δικαιολογητικών και την τηρούμενη διαδικασία για την εν γένει λειτουργία, εκκρεμεί χωρίς προφανή λόγο.

Επίσης εκκρεμεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 62, παράγραφος 5β, απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τα είδη των προϊόντων οικοτεχνίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις παραγωγής τους, απόφαση που είναι συναφής με την προηγούμενη Κ.Υ.. καθώς η διάθεσή τους προβλέπεται να γίνεται και στις αγορές παραγωγών.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε όλη την επικράτεια με την πώληση αγροτικών προϊόντων “χωρίς μεσάζοντες” δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τα οποία πέρα από τα ανταγωνιστικά που έχουν να κάνουν με τις προστριβές με τους εμπόρους του οργανωμένου-εστεγασμένου εμπορίου, ανακύπτει και ουσιαστικό πρόβλημα ότι στον χώρο αυτόν δραστηριοποιούνται όχι μόνο παραγωγοί αλλά και νομικά πρόσωπα με την μορφή κάποιου είδους εμπορικής εταιρίας. Με το υφιστάμενου νομικό πλαίσιο “περί υπαιθρίου εμπορίου” νόμος 4264/14 δεν επιτρέπεται αυτή η δραστηριότητα και τα διοικητικά από την σχετική νομοθεσία είναι εξοντωτικά,

Με την ευκαιρία σας τονίζουμε και την αναγκαιότητα τροποποίησης του νομικού πλαισίου “περί υπαιθρίου εμπορίου” νόμος 4264/14 και ειδικότερα στην μείωση των διοικητικών προστίμων και ειδικότερα αυτού των 5.000 ευρώ για έλλειψη άδειας. Επίσης να μπορούν και οι νέοι παραγωγοί να λαμβάνουν όπως και παλαιότερα παραγωγικές υπαιθρίου πλανόδιου εμπορίου γιατί η πώληση των προϊόντων τους μόνο στο χωράφι ή και σε αγορές δεν επαρκεί και πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η χορήγηση πλανοδίου εμπορίου σε μη παραγωγούς δηλαδή σε ασκούντες εμπορία.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οιανδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία επί του θέματος.»

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται η  εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών #κουνουποκτονία - https://t.co/rVdUWlfTQr -

  • Συνάντηση  συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με τον υπουργό Κ. Σκρέκα … - https://t.co/jX2wFgQMTo -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για οικονομική στήριξη παραγωγών του Δήμου Βόλου - https://t.co/8GGUNargMr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση