Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Α. Λυκουρέντζος: «Νοικοκύρεμα» και επίσπευση διαδικασιών εκτίμησης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα
Α. Λυκουρέντζος: «Νοικοκύρεμα» και επίσπευση διαδικασιών εκτίμησης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα

Α. Λυκουρέντζος: «Νοικοκύρεμα» και επίσπευση διαδικασιών εκτίμησης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα

Δεσμεύθηκε ο νέος διοικητής του ΕΛΓΑ  στη Ζέττα Μ. Μακρή

Με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ),  Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε συνάντηση και εκτενή συνεργασία, χθες, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από πρωτοβουλία της, για το σοβαρό θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, των οποίων  οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από σφοδρή κακοκαιρία τον περασμένο Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Ι. Κράββαρης, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πουρίου,  Γ. Βασιλείου  και ο σύμβουλος, Κ. Κόνσουλας, οι οποίοι, επιπρόσθετα,  έθεσαν  το θέμα της δυνατότητας καταβολής υψηλότερης αποζημίωσης σε προϊόντα α’ κατηγορίας, όπως είναι τα  μήλα  «ZAGORIN», τα οποία διαθέτουν, άλλωστε, brand name, έχουν υψηλή ποιοτική πιστοποίηση, ενώ όλες οι καλλιεργητικές τους εργασίες γίνονται «με το χέρι» σε ένα εξαιρετικά δύσκολο  και ορεινό γεωγραφικό ανάγλυφο.

Κατ’ αρχήν, ο  πρόεδρος έκανε μία συνοπτική ενημέρωση στους συμμετέχοντες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός τα επόμενα χρόνια προκειμένου να είναι βιώσιμος δεδομένου ότι, το 2018, το έλλειμα του ΕΛΓΑ ανερχόταν σε 5 εκ. ευρώ, ενώ το αποθεματικό του βαίνει συνεχώς μειούμενο και εξαντλούμενο κάθε χρόνο. Τούτο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι είναι οριακή η κατάσταση των οικονομικών του οργανισμού αφού εισπράττει ετησίως από τα ασφάλιστρα των αγροτών περίπου 175 εκ. ευρώ και, εξ’ αυτών,  αποδίδει περίπου  165 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και 23 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές του δαπάνες, ο κ. Λυκουρέντζος εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις ώστε, πλέον, ο Οργανισμός να «νοικοκυρευθεί».

Ακόμη, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις εισφορών ΕΛΓΑ (παραμένει το 4% στην αξία του ασφαλίστρου), ενώ, παράλληλα, δεσμεύθηκε για ταχύτερες εκτιμήσεις στο άμεσο μέλλον. Τέλος, τόνισε ότι προτεραιότητα της Διοίκησης είναι η μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με αμεσότητα και ταχύτητα, κυρίως, ενισχύοντας την αξιοπιστία των εκτιμήσεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μέσω ενιαίας εφαρμογής σε φορητό υπολογιστή, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες.  Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά στο αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς για την καταβολή των αποζημιώσεων για χαλαζόπτωση, ο κ. Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι, το τελευταίο διάστημα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται έντονο το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών, ιδίως λίγο πριν από τη σοδειά.  Ένας από τους στόχους της παρούσας διοίκησης αποτελεί και η επισήμανση της σοβαρότητας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αλλά και η επαρκής αιτιολόγηση αυτών των συνθηκών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου, πλέον, οι αγρότες να αποζημιώνονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Εν τω μεταξύ, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ θα καταβάλλει  κάθε προσπάθεια για την επίσπευση των εκτιμήσεων.

Τέλος, η κ. Μακρή, με την ευκαιρία της συνάντησης, επεσήμανε στον πρόεδρο:

  1. τη σοβαρή εκκρεμότητα από το 2017, της καταβολής αποζημιώσεων στους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στην περιοχή των Καναλίων έχουν κατατεθεί 148 ενστάσεις και αναμένεται ακόμη η συγκρότηση και η σύγκληση των επιτροπών εξέτασης των ενστάσεων και
  2. το αίτημα των παραγωγών αχλαδιών του Δήμου Ρήγα Φεραίου να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ αφού δεν αποζημιώθηκαν με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), αν και υπέστησαν ζημιές όπως και οι ως άνω αμυγδαλοπαραγωγοί.

Ο πρόεδρος δεσμεύθηκε, επίσης, ότι οι υπηρεσίες του θα διερευνήσουν τα ως άνω θέματα άμεσα και με τη δέουσα προσοχή.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε θερμά τον κ. Λυκουρέντζο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά της, να δεχθεί και να συζητήσει διεξοδικά και με ειλικρίνεια τα θέματα, πλέον, επιβίωσης του αγροτικού κόσμου του Ν. Μαγνησίας που αφορούν όχι μόνο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου αλλά και στους μεμονωμένους καλλιεργητές.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση