Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Αυτόματη διαδικασία κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο
Αυτόματη διαδικασία κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Αυτόματη διαδικασία κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο τίθεται σε εφαρμογή το 2017 έπειτα από απαίτηση των δανειστών.

Συγκεκριμένα, στο προ του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να είναι έτοιμο το στρατηγικό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 92 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα ζητούν να διαγραφούν όσα ληξιπρόθεσμα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Εκτός από τα ανωτέρω στο προσχέδιο γίνεται για τη νομοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική εφαρμογή μηχανημάτων POS μέχρι τον Ιούνιο του 2017 σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παραβάτες. Επίσης καλούν την κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές , ενώ αποδέχονται οι πιστωτές το αίτημα της κυβέρνησης για αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων μέχρι τον Ιανουάριο του . Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο :

  1. Ληξιπρόθεσμα. Δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη οφειλών όπως επίσης και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο.

• Θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων με στόχο τον σαφή διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων σε εισπράξιμα και μη και διαγραφή όσων κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.

• Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών. Το θέμα ανέκυψε κυρίως μετά την του Μαρινόπουλου, όπου πολλοί προμηθευτές είχαν πληρώσει ΦΠΑ για τα προϊόντα που είχαν παραδώσει χωρίς να έχουν πληρωθεί από την αλυσίδα.

• Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες χαριστικές .

  1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αν και αποτέλεσε βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η χρήση «πλαστικού χρήματος» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως φαίνεται τόσο από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού όσο και από το προσχέδιο του μνημονίου δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο. Οπως τονίζεται στο προσχέδιο μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα POS στο 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Επίσης οι δανειστές ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο η λοταρία αποδείξεων με στόχο την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ.
  2. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιούνιο του 2017 σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια έτσι ώστε οι νέες της εφορίας να εξισωθούν με τις εμπορικές.

  3. Αναβολή μέχρι τον Ιανουάριο του της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

  4. Δημοσιοποίηση νέας λίστας οφειλετών τον Ιούνιο του 2017.

  5. Δημιουργία νέου ελεγκτικού σώματος υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων.

  6. Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018.

  7. Μελέτη για την ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 που είναι σήμερα.

  8. Κατάργηση των εξαιρέσεων και των φοροαπαλλαγών που θα κριθούν από τη φορολογική διοίκηση και την τεχνική βοήθεια αναποτελεσματικές.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση