Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » Βιβλιοπαρουσίαση: «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς»
Βιβλιοπαρουσίαση: «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς»

Βιβλιοπαρουσίαση: «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς»

Εκδήλωση σήμερα για το νέο βιβλίο του τ. αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Μπενέκου

 Τα στρατιωτικά «Απομνημονεύματα» του δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη, από τον του Άνω Μαγνησίας, που επιμελήθηκε και σχολίασε ο τ. αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Μπενέκος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς», αποτελούν τον κεντρικό πληροφοριακό άξονα γεγονότων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που είναι λίγο έως και ελάχιστα γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Οι πληροφορίες που αντλούνται από τα «Απομνημονεύματα» καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1913 έως το 1919, μιας εθνικά ταραγμένης εποχής κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ειδικότερα, τα «Απομνημονεύματα» του δεκανέα Μαργαριτούλη χορηγούν λεπτομερέστατες πληροφορίες για το Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ανατολική Μακεδονία, για τη των στρατιωτών και κυρίως για τα τραγικά γεγονότα της κατάληψης της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους, το 1916, και για το δράμα των προσφύγων στη Καβάλα και στις άλλες μακεδονικές πόλεις.

Κατόπιν τούτων το Δ΄ Σώμα Στρατού, αντί να περιπέσει σε βουλγαρική αιχμαλωσία, προτίμησε να ζητήσει την υψηλή προστασία του Κάιζερ της Γερμανίας. Περίπου 7.000 Έλληνες, αξιωματικοί και στρατιώτες, μεταφέρθηκαν με πλήρη οπλισμό σιδηροδρομικώς από τη Δράμα στην πόλη Γκαίρλιτς της Σαξονίας, όπου παρέμειναν για τα έτη 1916-1919 σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στρατόπεδο, όχι ως αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά ως «φιλοξενούμενοι της Γερμανίας μέχρι το τέλος του πολέμου».

Ο Μαργαριτούλης περιγράφει τη μεταφορά του Σώματος από τη Δράμα στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας, την ενθουσιώδη υποδοχή στην πόλη και κατόπιν τη των Ελλήνων εκεί, με τις ελευθερίες κινήσεως, με τους αρραβώνες και γάμους με Γερμανίδες, με τις θρησκευτικές εορτές και γενικότερα με τη συμμετοχή των Ελλήνων στις κοινωνικές εκδηλώσεις των Γερμανών.

Παρενθετικά υπενθυμίζουμε πως εκείνα τα χρόνια βρέθηκε στο Γκαίρλιτς και ο απελαθείς από την Ελλάδα αείμνηστος πρόξενος της Γερμανίας στον Βόλο,  Έλμουτ Σέφελ, ο οποίος ως γνώστης της Ελληνικής γλώσσας πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως διερμηνέας του Δ΄ Ελληνικού Σώματος Στρατού.

Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου γιορτάζεται στο στρατόπεδο με την ίδρυση «συμβουλίου στρατιωτών» (ελληνικό σοβιέτ) και η παραμονή στο Γκαίρλιτς τελειώνει με ακριβέστατη «κινηματογραφική» περιγραφή της δραματικής φυγής των στρατιωτών από τη Γερμανία, για να καταλήξει σε ελληνική εξορία, στην Κρήτη.

Η εκδήλωση, που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 21.10.2019 και ώρα 19.00, στην αίθουσα Β1 της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλίας (κτήριο Ματσάγγου, 28ης Οκτωβρίου 76-78), οργανώθηκε με φροντίδα του Επίτιμου προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλία και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Θα μιλήσουν ο αναπλ. Καθηγητής του παν/μίου Θεσσαλίας Αντώνιος Σμυρναίος, η Δρ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και ο επιμελητής του βιβλίου τ. αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Μπενέκος.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης και ο Επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας Γεώργιος Παπαρίζος. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής. Είσοδος ελευθέρα.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση