Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » Στην Ινδονησία τα τελευταία στον κόσμο απολιθώματα του Homo Erectus (βίντεο – φωτογραφίες)
Στην Ινδονησία τα τελευταία στον κόσμο απολιθώματα του Homo Erectus (βίντεο – φωτογραφίες)

Στην Ινδονησία τα τελευταία στον κόσμο απολιθώματα του Homo Erectus (βίντεο – φωτογραφίες)

Τα τελευταία – δηλαδή τα πιο πρόσφατα – απολιθώματα του σημαντικότερου άμεσου προγόνου του σύγχρονου ανθρώπου, του «Όρθιου Ανθρώπου» (Homo erectus), που ανακαλύφθηκαν στην Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας, χρονολογήθηκαν ότι έχουν ηλικία 108.000 έως 117.000 ετών.

«Η εν λόγω τοποθεσία είναι η τελευταία γνωστή εμφάνιση του Homo erectus που έχει βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι χρονολογήσαμε την εξαφάνιση του, αλλά χρονολογήσαμε την τελευταία παρουσία του. Δεν έχουμε άλλα στοιχεία ότι ο Homo Erectus έζησε αργότερα οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, Russell Ciochon, του αμερικανικού της Αϊόβα,

Ο Homo erectus, ο οποίος ήταν πρόδρομος του Homo sapiens, υπήρξε το πρώτο ανθρώπινο είδος που περπάτησε κανονικά όρθιος στα δύο πόδια του. Εμφανίστηκε στην πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια και εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο Homo erectus με κάποιο τρόπο εξαπλώθηκε στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος και έφθασε στη νήσο Ιάβα πριν από περίπου 1,6 εκατομμύρια χρόνια.

Πριν από περίπου 400.000 είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί από όλο τον κόσμο, αλλά φαίνεται πως τα τελευταία υπολείμματα του είχαν επιβιώσει στα της Ινδονησίας.

Στη δεκαετία του 1930 είχαν βρεθεί από Ολλανδούς μηχανικούς δίπλα στον ποταμό Σόλο της Κεντρικής Ιάβα 12 κρανία και δύο οστά των κάτω άκρων, που ανήκαν σε Homo erectus. Όμως, αποδείχτηκε δύσκολη η χρονολόγηση τους μέχρι σήμερα, λόγω της πολυπλοκότητας των γεωλογικών στρωμάτων της περιοχής, με συνέπεια οι έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ηλικία των απολιθωμάτων να εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις, από 27.000 έως 550.000 έτη.

Αυτή τη φορά, οι από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Καναδά, Ινδονησία) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, προχώρησαν σε νέα διεξοδικότερη και με πιο σύγχρονες μεθόδους ανάλυση, καταλήγοντας σε μια οριστική ηλικία, που κυμαίνεται μεταξύ 108.000 και 117.000 ετών.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό, πρόκειται για τον τελευταίο γνωστό Homo erectus που έζησε στη Γη. Τα κρανία φαίνεται να ανήκουν σε άτομα που πέθαναν μαζικά, πιθανώς λόγω κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών πριν από περίπου 130.000 χρόνια.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση