Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Μαΐου

Με αφορμή την Διακήρυξη Σούμαν, που θεωρείται η αρχή της ς της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάστηκε αυτή την ημέρα το 1950 από τον Ρόμπερτ Σούμαν, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζεται η .

Σαν σήμερα, 9 Μαΐου:

  • το 1936, η του Μουσολίνι κατακτά επίσημα την Αιθιοπία.
  • το 1950, ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσιάζει την πρότασή του για τη της ενωμένης Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον οποίο είναι απαραίτητη για την διατήρηση ειρηνικών σχέσεων. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν», θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • το 1956, διοργανώνεται στην Αθήνα μαχητικό υπέρ της Κύπρου, το οποίο καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.
  • το 1960, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ανακοινώνει για πρώτη φορά την έγκριση της διάθεσης αντισυλληπτικού δισκίου.
  • το 1965, ο Τάκης Οικονομόπουλος χαλάει το σερί των 1.088 λεπτών που είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του ως τερματοφύλακας. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι το γκολ μπήκε στις καθυστερήσεις και ενώ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ είχε εγκαταλείψει την εστία του θεωρώντας ότι ο είχε λήξει. Το ρεκόρ του θεωρείται ακατάρριπτο.
  • ο 1967, το συμβούλιο της Χούντας αποφασίζει την της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό αριστίνδην Ιεράς Συνόδου και την εκπόνηση νέου Συντάγματος από εικοσαμελή επιτροπή.
  • το 2009, πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο σημαντικότερος καραγκιοζοπαίχτης και αυτός που δίδαξε στους την παράδοση του Καραγκιόζη.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση