Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιουνίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιουνίου

Σαν σήμερα, 9 Ιουνίου:

το 1822, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.

το 1870, πεθαίνει ο διάσημος Άγγλος μυθιστοριογράφος, Κάρολος Ντίκενς. Πασίγνωστα και διαχρονικά έργα του είναι: “Οι περιπέτειες του Όλιβερ Τουίστ”, “A Christmas Carol”, “David Copperfield” και “Great Expectations” μεταξύ άλλων.

το 1920, ο αρχιστράτηγος Παρασκευόπουλος κηρύσσει την έναρξη των επιθέσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

το 1930, συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

το 1934, πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας ς, Χρήστος Τσούντας, ο οποίος ακολούθησε τον Ερρίκο Σλήμαν και ολοκλήρωσε τις σημαντικότερες έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, μεταξύ αυτών και την αναγνώριση του ανακτόρου. Στο αρχαιολογικό του έργο περιλαμβάνονται οι ανασκαφές στο και το Διμήνι της Μαγνησίας, ανασκαφές της Λακωνίας και της Τανάγρας, όπως επίσης και οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και άλλους ιστορικούς χώρους της Αθήνας.

το 1934, ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών, και όχι μόνο, Donald Duck, κάνει το ντεμπούτο του στην ταινία Silly Symphonies The Wise Little Hen. Σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων.

το 1940, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Νορβηγία παραδίνεται στη Γερμανία.

το 1968, σημειώνεται η πρώτη νίκη της McLaren σε Φόρμουλα 1 στο Βέλγιο με οδηγό τον Bruce McLaren (McLaren Ford).

το 1979, ο Πανιώνιος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ με 3-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

το 1983, στη η “Σιδηρά Κυρία” Μάργκαρετ Θάτσερ σαρώνει στις βουλευτικές εκλογές.

το 1996, ο Λί Τόρβαλντς δημοσιεύει τον Πυρήνα 2.0 του Linux, ενώ ο πιγκουίνος Tux γίνεται και η επίσημη μασκότ του λογισμικού.

το 1999, συμβαίνει η μεγαλύτερη ήττα της Ρεάλ ς στην διοργάνωση του Κυπέλλου Ισπανίας, χάνοντας 6-0 από την Βαλένθια στους ημιτελικούς.

το 2010, ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές του Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, μια αρνητική εξέλιξη για το κόμμα, όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρός του Αλέξης .

το 2011, πεθαίνει η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος και ηθοποιός του λυρικού θεάτρου, Ανθή Ζαχαράτου. Το όνομά της έχει ταυτιστεί με την Ελληνική Οπερέτα.

το 2012, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 87 χρονών, η ηθοποιός και διακεκριμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Ζωρζ Σαρή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση