Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου:

το 1566, πεθαίνει ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής, ο επιφανέστερος των σουλτάνων. Κατά τη βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της.

το 1776, γίνεται η πρώτη επίθεση με στα παγκόσμια χρονικά. Ένα αμερικανικό κατασκεύασμα, ονόματι «Turtle», προσπαθεί να τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας «Eagle», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το εγχείρημα απέτυχε.

το 1812, οι άλλοι έχουν εισβάλλει στη Ρωσία και διεξάγεται κοντά στη η μάχη του Μποροντίνο, η πιο αιματηρή μάχη των Ναπολεόντειων Πολέμων, η οποία λήγει με νίκη των άλλων.

το 1833, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

το 1895, διεξάγεται στην Αγγλία ο πρώτος αγώνας rugby league.

το 1900, βυθίζεται κοντά στην Άνδρο το ατμόπλοιο “Σαρκία”, με αριθμό θυμάτων περίπου 100.

το 1912, οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

το 1936, με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού». Υπήρξε ο πρόδρομος της ΕΡΤ.

το 1940, στα πλαίσια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

το 1960, ο διάδοχος Κωνσταντίνος κατακτά την πρώτη θέση στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα ύστερα από 48 χρόνια.

το 1964, ο ανακοινώνει ότι το λαϊκό ορατόριο Άξιον Εστί, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί τελικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης μιλάει για “αχαρακτήριστη αντίδραση των σνομπ της Αθήνας“, “αυθάδη και προσβλητικό για το λαό εξοστρακισμό της ελληνικής λαϊκής μουσικής“.

το 1969, ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι “το προς την αληθή Δημοκρατία δεν επιτυγχάνεται με Κοινοβούλιο“.

το 1978, πεθαίνει σε ηλικία 32 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο Βρετανός μουσικός και ντράμερ του συγκροτήματος The Who, Keith John Moon. Ήταν γνωστός για τον μοναδικό τρόπο που έπαισε drums, καθώς και για την εκκεντρικότητά του. Στο περιοδικό Rolling Stone ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος ντράμερ όλων των εποχών.

το 1999, σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, με απολογισμό 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.

το 2002, πεθαίνει ο Ούζιελ Γκαλ, ο Ισραηλινός εφευρέτης του υποπολυβόλου «Uzi», ενός από τα δημοφιλέστερα φορητά όπλα.

το 2003, διεξάγεται στο Αμύνταιο το 1ο παγκόσμιο στο παγκράτιο.

το 2003, πεθαίνει ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου, Αρτέμης Μάτσας.

το 2005, γίνονται οι πρώτες προεδρικές στην Αίγυπτο.

το 2015, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός, .

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση