Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου:

το 1571, συμβαίνει η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπου ο χριστιανικός στόλος υπό τον Δον Χουάν ντε Αούστρια καταστρέφει τον τουρκικό του σουλτάνου Σελίμ Β', σταματώντας οριστικά την Οθωμανική επέκταση προς τη Δύση. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, σκοτώνεται ο ναύαρχος των τουρκικών δυνάμεων Αλί Πασά.

το 1825, εκδίδεται το πρώτο φύλλο της ενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, πρόδρομος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Διευθυντής της ο Θεόκλητος Φαρμακίδης.

το 1831, καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Ιωάννη Καποδίστρια, εώργιος Μαυρομιχάλης. Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι ο στρατηγός Τσόκρης.

το 1849, πεθαίνει ο Αμερικανός ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας Edgar Allan Poe, λίγες μέρες αφότου βρέθηκε σε κατάσταση παραληρήματος στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Η πραγματική αιτία θανάτου του δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. To λογοτεχνικό έργο του Poe είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια , αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας. Πασίγνωστα του, το Κοράκι και το Annabel Lee.

το 1901, τραυματίζεται σοβαρά από ανατροπή της άμαξάς του ο πρώην Θεόδωρος Δηλιγιάννης.

το 1910, εξεγείρονται οι φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά.

το 1924, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γίνεται της Ελλάδας.

το 1933, ιδρύεται η Air France μετά από τη συγχώνευση πέντε γαλλικών αεροπορικών εταιριών.

το 1940, ναζιστικά στρατεύματα εισβάλουν στη Ρουμανία.

το 1955, ο Άλαν Γκίνζμπεργκ διαβάζει το ποίημά του «Το Ουρλιαχτό» σε βραδιά ς στο Σαν Φρανσίσκο. Το ποίημα γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία, κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό το κίνημα των μπίτνικς.

το 1959, φωτογραφίζεται για πρώτη φορά η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1».

το 1962, εγκαινιάζεται το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας “Τιτάν” στη Θεσσαλονίκη.

το 1986, εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

το 1991, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παγκράτι τον αναπληρωτή ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκόργκου.

το 1993, η Toni Morrison γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανίδα λογοτέχνιδα που βραβεύεται με το .

το 2001, ως αντίποινα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις, με την βοήθεια βρετανικών, αυστραλιανών και καναδικών, ξεκινούν αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση