Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μια μέρα επικεντρωμένη σε προβλήματα δημόσιας υγείας που απασχολούν παγκοσμίως. Είναι η μέρα που δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ, το 1948.

Σαν σήμερα, 7 Απριλίου:

  • το 529 μ.Χ. ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' εκδίδει τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (Codex Iustinianus), έναν κώδικα νέων και ανανεωμένων νόμων.
  • το 1441, η αυτοκράτειρα Ματθίλδη, γνωστή και ως Μαώ, γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγεμόνας της Βρετανίας.
  • το 1614 πεθαίνει ο Κρητικός ζωγράφος και γλύπτης της ισπανικής Αναγέννησης, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός και ως El Greco.
  • το 1906, εκρύγνυται για πολλοστή φορά το ηφαίστειο Βεζούβιος αφήνοντας για άλλη μια φορά πολλές καταστροφές και .
  • το 1906 επίσης υπογράφεται η Συνθήκη Αλχεθίρας, με την οποία η Γαλλία κερδίζει την κυριότητα του Μαρόκου έναντι της Γερμανίας.
  • το 1929 διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας απέναντι στην , με 1-4. Σε αυτό το ματς παρεβρέθηκε και η Έντα Μουσολίνι, η κόρη του γνωστού δικτάτορα .

“Είτε νικήσωμεν είτε ηττηθώμεν κατά τον σημερνόν μεγάλον μας αγώνα, η Κυριακή 7 Απριλίου θα αποτελέσει σημαντικόν σταθμόν εις την ιστορίαν του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι δια πρώτην φοράν εμφανίζεται επί του γηπέδου πραγματική εθνική ομάς σχηματισθείσα από ωργανωμένην ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν.”

προαναγγελία του αγώνα στο Ελεύθερο Βήμα

  • το 1933 τέθηκαν σε ισχύ οι όμοι της υρεμβέργης, οι πρώτοι νόμοι κατά των Εβραίων, με του 7ου Συνεδρίου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών.
  • το 1939 πραγματοποιείται η ιταλική εισβολή του Μουσολίνι στην Αλβανία, η οποία ηττήθηκε σε 5 μόλις μέρες.
  • το 1943, ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Ράλλης στην δωσίλογη κυβέρνηση των κατοχικών γερμανικών δυνάμεων.
  • το 1947 πεθαίνει ο Αμερικανός βιομήχανος Henry Ford, ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Company.
  • το 1968, ο Σκωτσέζος παγκόσμιος πρωτ της Φόρμουλα 1, Jim Clark, σκοτώνεται σε ατύχημα κατά την διάρκεια αγώνα της Φόρμουλα 2 στην Hockenheim της Γερμανίας.
  • το 2000, πεθαίνει ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της χώρας μας, ο Άκης Πάνου. Είναι υπεύθυνος για τεράστιες επιτυχίες, όπως “Θα κλείσω τα μάτια”, “Δεν θέλω την συμπόνια κανενός”, “Το θολωμένο μου μυαλό”, “‘Ηταν ψεύτικα”, “Η ζωή μου όλη”, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα, όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Στράτος Διονυσίου, Βίκυ Μοσχολιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δημήτρης Μητροπάνος, , Πόλυ Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης και Μιχάλης Μενιδιάτης.

 

  • το 2005, η πιο αξιόλογη και ποιοτική ελληνική μουσική σκηνή χάνει άλλον έναν τεράστιο καλλιτέχνη, τραγουδιστή και συνθέτη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον σερ του ελληνικού τραγουδιού, όπως χαρακτηρίζεται.

Ξεκίνησε ως συνθέτης σε ηλικία 27 χρονών και συνέθεσε πάνω από 200 κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα αγαπημένα: “Επίσημη Αγαπημένη”, “Στου Μπελαμή το Ουζερί”, “Το Βοτανικού ο μάγκας”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυό ”. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Μίκη Θεωδοράκη, ενώ ερμήνευσε επίσης αξέχαστα τραγούδια του Άκη Πάνου, του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη.

Ο χαρακτηρισμός “σερ” που τον συνόδεψε σε ολόκληρη την πορεία του προήλθε από τον Δημήτρη Ψαθά, όταν σε ένα χρονογράφημα στη στήλη του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, με αφορμή το στίχο τραγουδιού “μια βαθιά υπόκλιση, ένα χειροφίλημα“, χαρακτήρισε με αυτό τον τρόπο τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στο τραγούδι του “Ένα όμορφο αμάξι με δυο ” ακούγονται οι στίχοι “το ένα τ'άλογο να είναι άσπρο, όπως τα όνειρα που έκανα παιδί / το άλλο τ'άλογο να είναι μαύρο, σαν την πικρή μου την κατάμαυρη ζωή”. Αυτοί οι στίχοι έγιναν πραγματικότητα στην κηδεία του προς τιμήν του και έξω από τον ναό που ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία υπήρχε μια άμαξα με ένα άσπρο και ένα μαύρο άλογο.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση