Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Απριλίου

Σαν σήμερα, 6 Απριλίου:

  • το 1199 πεθαίνει ο γνωστός για την γενναιότητά του βασιλιάς της Αγγλίας Α' ο Λεοντόκαρδος. Χαρακτηρίζεται και ως ο απών βασιλιάς, γιατί στα 10 χρόνια της βασιλίας του μόνο τους 6 μήνες έμεινε σε αγγλικό έδαφος, αφού, όπως λέγεται, απεχθανόταν την Αγγλία λόγω του άσχημου καιρού της και προτιμούσε να βρίσκεται στην Γαλλία. Παρά την αρνητική κριτική που δέχτηκε μέχρι και από νεότερους ιστορικούς γι' αυτό τον λόγο, δεν έπαψε να κρατεί την φήμη ενός από τους πιο αγαπητούς και θρυλικούς Άγγλους βασιλείς.
  • το 1453 ξεκινά επίσημα η πολιορκία της ς από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β'. Αυτοκράτορας της Πόλης ήταν τότε ο Κωνσταντίνος ΙΑ' ο Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας της υπερχιλιετούς βυζαντινής αυτοκρατορίας πριν το τέλος της με την της πρωτεύουσας στις 29 Μαίου του ίδιου έτους.
  • το 1483 γεννήθηκε και το 1520 πέθανε (ναι, την ίδια μέρα) ο Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ζωγράφους της Αναγέννησης με έναν πολύ μεγάλο κατάλογο έργων στο ιστορικό του. Εκτός από τους πίνακες, γνωστά είναι και τα δωμάτια Ραφαήλ (“Stanze di Rafaello”), τέσσερα δωμάτια στο παλάτι του Βατικανού διακοσμημένα με νωπογραφίες από τον ίδιο.
  • το 1833 πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ο Αδαμάντιος Κοραής.
  • το 1896, γιορτάζεται η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, 1.500 χρόνια μετά την απαγόρευσή τους από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α'. Καθώς η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας ήταν κακή και ασταθής και ο προυπολογισμός για την διοργάνωση των Αγώνων μεγάλος, η αναβίωσή τους “πάγωνε” ξανά και ξανά. Την λύση έδωσε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ηγηθήσας μιας εκστρατείας που κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το Ολυμπιακό κίνημα και να προκαλέσει ένα “κύμα” δωρεών από τον ελληνικό λαό για την αναβίωση της διοργάνωσης.
  • το 1903 ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μαδρίτη. Δημοφιλής ομάδα με έδρα την Ισπανία και το Γήπεδο Βιθέντε Καλντερόν, έχει κατακτήσει 10 φορές το Πρωτάθλημα και άλλες τόσες το Κύπελλο Ισπανίας. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει επίσης από 2 φορές το UEFA Europa League και το UEFA Super Cup. Πρόκειται πλέον για την τρίτη καλύτερη και μεγαλύτερη ομάδα της Ισπανίας μετά την Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.
  • το 1941, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.

“Η του Ράιχ έδωσε διαταγή στα στρατεύματά της να εκδιώξουν τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το ελληνικό έδαφος. Κάθε αντίσταση στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συντρίβεται αδιακρίτως.”, ήταν το που έδωσε ο γερμανός πρεσβευτής στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, ο οποίος σαν δεύτερος Μεταξάς απάντησε ότι η χώρα θα αντισταθεί και δεν θα παραδοθεί αμαχητί.

  • το 1957, ιδρύονται οι Ολυμπιακές Αερογραμμές (σημερινή Olympic Air) από τον Αριστο Ωνάση.
  • το 1974, οι ABBA κερδίζουν την 1η θέση στον 19ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που διεξήχθει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με το τραγούδι τους “Waterloo” έφεραν την πρώτη νίκη της ς στον διαγωνισμό και παραμένουν μέχρι σήμερα το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που έχει λάβει μέρος σε αυτόν.

  • το 2006, φεύγει από την ο Στέφανος Στρατηγός, από τους πολύ αγαπητούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου με πάνω από 80 ταινίες στην φιλμογραφία του και συνεργασίες με σημαντικά ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου.
  • το 2013 απεβίωσε και η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου σε ηλικία 90 ετών. Οι ταινίες στις οποίες έχει παίξει είναι από τις δημοφιλέστερες του ελληνικού κινηματογράφου και η φυσιογνωμία της από τις πιο γνώριμες και αγαπητές.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση