Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Δεκεμβρίου

Σν σήμερα, 5 Δεκεμβρίου:

το 1360, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο, το οποίο θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.

το 1791, πεθαίνει ο σημαντικός Αυστριακός κλασσικός συνθέτης Wolfgang Amadeus Mozart. Συνέθεσε περισσότερα από 600 , μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις.

το 1804, επανεκλέγεται των ΗΠΑ ο Τόμας , που σύνταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

το 1870, πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων Οι Τρεις Σωματοφύλακες, Κόμης Μοντεχρήστος κ.α.

το 1912, ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο Έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων.

το 1920, η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διενεργεί δημο για την του Κωνσταντίνου Α'.

το 1926, πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Claude Monet, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.

το 1940, ο ς στρατός καταλαμβάνει την Πρεμετή. Ο εχθρός τρέπεται σε φυγή προς την Κλεισούρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο εβραϊκού θρησκεύματος συνταγματάρχης, Μαρδοχαίος Φριζής.

το 1945, πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως Το Χαμένο Σμήνος.

το 1981, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το 357 του Ποινικού Κώδικα, που προέβλεπε την ποινή ς για τη μοιχεία.

το 2000, κυκλοφορεί το άλμπουμ Renegades των Rage Against the Machine.

το 2005, αποσύρονται τα τελευταία οχήματα του τύπου Routemaster, τα τελευταία λεωφορεία δηλαδή που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του Λονδίνου.

το 2013, πεθαίνει ο Αφρικανός πολιτικός Nelson Rolihlahla Mandela, ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ηγέτης των αγώνων κατά του Απαρτχάιντ και ενεργό μέλος του ANC.

το , πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης, Πέτρος Φυσσούν.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση