Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Αυγούστου

Η 5η Αυγούστου το 480 π.Χ. πιθανολογείται πως είναι η μέρα που στα στενά των Θερμοπυλών ο επικεφαλής των Ελλήνων, Λεωνίδας απάντησε το περίφημο “Μολών Λαβέ” στον βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, και στο αίτημά του να παραδώσουν τα όπλα.

Σαν σήμερα, 5 Αυγούστου:

το 1583, ιδρύεται ο Άγιος Ιωάννης Νέας Γης, η πρώτη αγγλική αποικία στη Βόρεια Αμερική.

το 1832, πεθαίνει στο ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

το 1882, ιδρύεται στο Νιου Τζέρσεϊ η εταιρία πετρελαίου Standard Oil.

το 1900, μεγάλη γαλλική εταιρία αναλαμβάνει την από τον Πηνειό της Λάρισας και τον ηλεκτροφωτισμό του Βόλου.

το 1921, πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο πολιτικός, Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πέντε διαφορετικές περιόδους.

το 1962, φυλακίζεται στη Νότια Αφρική ο , τότε ηγέτης του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και μελλοντικός πρόεδρος.

το 1962, πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Marilyn Monroe (αλλιώς Norma Jeane Mortenson), σύμβολο του σεξ την δεκαετία του 1950. Ξεκινώντας από τολμηρές φωτογραφήσεις και συνεχίζοντας με πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο έγινε σύντομα από τις διασημότερες μορφές της εποχής. Έκανε τρεις γάμους, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος κράτησε 4 χρόνια, ενώ την κοινή γνώμη απασχόλησε ιδιαίτερα και η σχέση της με τους . Βρέθηκε νεκρή στο διαμερισμά της, γυμνή και με ένα άδειο μπουκάλι από υπνωτικά χάπια δημιουργώντας πολλά αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα σχετικά με την αιτία θανάτου της, που κανένας δεν αρκείται να αποδόσει σε .

το 1966, οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Revolver».

το 1969, το διαστημόπλοιο Μάρινερ 7 σημειώνει την κοντινότερη προσέγγιση στον πλανήτη Άρη (3524 χιλιόμετρα) που είχε επιτευχθεί ως τότε από τεχνητό αντικείμενο.

το 1970, η Manchester United γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κερδίζει αγώνα στα πέναλτι και συγκεκριμένα στον ημιτελικό του Watney Cup απέναντι στην Hull City.

το 1975, ο τραγουδιστής των Led Zeppelin και η σύζυγός του τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στη .

το 1986, η αμερικανική ψηφίζει το φιλόδοξο αυραυλικό πρόγραμμα του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, γνωστό και ως «Πόλεμος των Άστρων».

το 2002, σε ένα από τα κ υψίστης ασφαλείας των φυλακών Κορυδαλλού οδηγείται ο Σωτήρης Κονδύλης. Ο επονομαζόμενος και “Άρης” της “17Ν” κρίνεται προφυλακιστέος για 6 κακουργήματα, που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης την περίοδο 1990-96.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση