Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Απριλίου

Μια αυτοκτονία -ή και δολοφονία-, ένας , ο αποδεκατισμός ενός ολόκληρου χωριού από γερμανικά στρατεύματα… Ας δούμε μερικά γεγονότα που σημάδεψαν την σημερινή μέρα.

Σαν σήμερα, 5 Απριλίου:

  • το 1792, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ ασκεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το δικαίωμα της αρνησικυρίας – ή αλλιώς της χρήσης του Βέτο (veto power) – σε ένα νομοσχέδιο.
  • το 1879, η Χιλή κυρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Βολιβίας και του Περού αρχίζοντας τον Πόλεμο του Ειρηνικού, γνωστό και ως Πόλεμο του Νιτρικού Κάλιου, αφού η αιτία σύγκρουσης ήταν το ενδιαφέρον των χωρών για τα αποθέματα νιτρικού καλίου στην περιοχή Πούνα ντε Ατακάμα. Ο έληξε τελικά υπέρ της Χιλής το 1884.
  • το 1944, εν καιρώ Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι ερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους στο χωριό Κλεισούρα της Καστοριάς.
  • το 1965, ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ πλήττει την κεντρική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη της Αρκαδία, την Ηλεία, μέχρι και την και αφήνοντας 18 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.
  • το 1966, διαπιστώνονται ύποπτες κινήσεις τουρκικών περιπολικών γύρω από την βραχονησίδα Φαρμακονήσι κοντά στην Λέρο, με προθέσεις την χαρτογράφησή της και εν συνεχεία την αμφισβήτηση της κυριότητάς της.
  • το 1982, πεθαίνει ο ποιητής Δημήτρης Δούκαρης.

Συμμετέχοντας στην Εθνική Αντίσταση μέσω του ΕΑΜ και αργότερα στον κύκλο Καζαντζάκη, υπέστη πολλές διώξεις για τις πολιτικές του απόψεις και στάλθηκε στην ησο την περίοδο 1947-1950 και στο στρατόπεδο Σπάτων το 1955.

Η εισβολή των Σοβιετικών στην τον έκανε να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να απομακρυνθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ το διάστημα 1976-1982 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Τομές», το οποίο κράτησε ουδέτερο από πολιτικούς χρωματισμούς και ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Ως ποιητής ανήκει στον κύκλο των ποιητών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, με πρώτο έργο την ποιητική συλλογή «Περιοχές» το 1950. Η γραφή του χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και λιτή έκφραση, αλλά ταυτόχρονα ένα περιεχόμενο στίχων γεμάτο συγκινήσεις και ανησυχίες, στοχασμούς και νοήματα βαθύτερου πνευματικού επιπέδου.

  • το 1994 πεθαίνει ο Curt Cobain, ο frontman, κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης των Nirvana. Πρωτοπόρος και κορυφαίος της grunge σκηνής, ο Cobain αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αγαπημένες μορφές του ροκ μουσικού κόσμου. Με μεγάλη και ένα πιστόλι στραμμένο στο πρόσωπό του βρέθηκε στο σπίτι του, κι ενώ επισήμα ο θάνατος του θεωρείται αυτοκτονία, υπάρχουν αρκετές θεωρίες που κάνουν λόγο για δολοφονία.
  • το 2008 και σε ηλικία 84 ετών πεθαίνει ο Τσάρλτον Ίστον, ο αμερικανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ρόλο του Μπεν Χουρ στην ομώνυμη ταινία κατακτώντας το όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου. Άλλοι μεγάλοι και γνωστοί ρόλοι που ερμήνευσε ήταν αυτός του Μωυσή στις 10 Εντολές του 1956, του El Cid το 1961 και του αστροναύτη στο The Planet Of The Apes του 1968
  • το 2011, πεθαίνει και ο Μπαρούχ Σάμιουελ Μπλούμπεργκ (Baruch Samuel Blumberg), αμερικανός ιατρός και πρόεδρος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής “για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με νέους μηχανισμούς προέλευσης και της ς των λοιμωδών νοσημάτων.” Αναγνώρισε τον ιό της Ηπατίτιδας Β' και ανέπτυξε διαγνωστικό τεστ και εμβόλιο κατά της ασθένειας. 
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση