Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου:

το 1864, η Νεβάδα γίνεται η 36η πολιτεία των Η.Π.Α.

το 1908, γίνεται η λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο , που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον νσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.

το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο.

το 1922, αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική καταστροφή.

το 1940, ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών, που διευθύνει η κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά. Η γνησιότητά της επιστολής αμφισβητήθηκε.

το 1940, τα ελληνικά αντιτορπιλικά “Σπέτσες” και “Ψαρά” καταφτάνουν στα αλβανικά παράλια, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου αποβιβάζονται ιταλικά στρατεύματα. Αφού σηκώσουν την ελληνική σημαία αρχίζουν να βομβαρδίζουν τους σαστισμένους Ιταλούς επί μιάμιση ώρα. Την ίδια μέρα αγγλικά πολεμικά ποντίζουν νάρκες στα ελληνικά ύδατα, ενώ αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κρήτη, όπου και θα παραμείνουν έως τις 28 Μαΐου 1941. Ο στρατός μας κρατά ηρωικά τις θέσεις του στο μέτωπο της Ηπείρου, στην Πίνδο.

το 1948, γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του θρυλικού πλοίου Αβέρωφ: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν».

το 1958, ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται στον σουηδό Άρνε Λάρσον από τον πρωτοπόρο σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Είναι μάρκας Siemens και κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη – γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.

το 1965, απορρίπτεται από την Ιερά Σύνοδο το αυτόματο διαζύγιο και η δυνατότητα τέταρτου γάμου.

το 1985, πεθαίνει ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

το 1985, σημειώνεται έκρηξη βόμβας σε αστικό λεωφορείο που εκτελεί το Αθήνα-Αργυρούπολη και 39 άνθρωποι τραυματίζονται. Επρόκειτο για κίνηση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

το 1992, ο Ιωάννης Παύλος Β΄ εκ μέρους της καθολικής εκλησίας αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου μέτα από 359 χρόνια σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι η κινείται.

το 1993, πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Φεντερίκο Φελίνι.

το 2001, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Bank ανακοινώνουν την απόφασή τους να συγχωνευτούν δημιουργώντας το μεγαλύτερο τραπεζικό κολοσσό στην Ελλάδα. Η δεν έγινε και η διαλύθηκε το 2002.

το 2001, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας ερευνητής Απόστολος Γεωργόπουλος, που εργάζεται στο χημικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου της ς, ανακοινώνει την ανακάλυψη μιας ουσίας (GEO 1) που εξουδετερώνει το βάκιλο του άνθρακα σε λίγα δευτερόλεπτα.

το 2002, κλείνει οριστικά ο περίφημος οίκος μόδας του Yves Saint Laurent.

το 2002, πεθαίνει ο ανώτατος δικαστικός, λογοτέχνης και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, Μιχαήλ Στασινόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση