Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου:

το 1786, καταργείται η στην Τοσκάνη, για πρώτη φορά στον κόσμο, από το Μέγα Δούκα της Τοσκάνης Λεοπόλδο Β', μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας μαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

το 1874, σημειώνονται επεισόδια στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία.

το 1900, πεθαίνει ο μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Oscar Wilde. Έχει γίνει γνωστός μέχρι σήμερα για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα (“Το πορτραίτο του Dorian Grey”) και τα θεατρικά έργα του.

το 1900, πεθαίνει ο Έλληνας συνθέτης και αρχιμουσικός Σώτος Βασιλειάδης.

το 1919, οι της Γαλλίας ψηφίζουν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές.

το 1925, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις να φορούν κοντές φούστες (άνω των 30 πόντων από το έδαφος) όταν βγαίνουν έξω.

το 1932, καταργείται στην Ελλάδα το υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο υπουργείο Πρόνοιας.

το 1958, υποβάλλεται στον υπουργό Δημοσίων Έργων, Σόλωνα Γκίκα η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Το «προσεχώς» σήμαινε 33 χρόνια αργότερα.

το 1966, εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αποτελείται από 5 σχολές συγκροτούμενες από 24 τμήματα.

το 1979, κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της rock, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

το 1982, κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της αθλητικής ς «Ο Φίλαθλος».

το 1982, κυκλοφορεί παγκοσμίως ο έκτος προσωπικός δίσκος του Μάικλ Τζάκσον, Thriller και γίνεται ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις στην .

το 1990, ιδιωτικοποιείται η Τράπεζα Ελλάδας στην Κύπρο.

το 2013, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Αμερικανός ηθοποιός Paul William Walker, γνωστός κυρίως από τις ταινίες Fast & Furious.

το 2013, πεθαίνει ο Βολιώτης Τάκης Συνετόπουλος. Ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ στο ενδιάμεσο είχε πάρει μια μεταγραφή και για τον Ολυμπιακό .

το 2015, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος, Μηνάς Χατζησάββας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση