Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Απριλίου

Σν σήμερ, 3 Απριλίου:

  • το 1821, επαναστατεί και το νησί των Σπετσών εναντίον του τουρκικού ζυγού παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα.
  • το 1882, ο θρυλικός κακοποιός και της Άγριας Δύσης, Τζέσε Τζέιμς, δολοφονείται ύπουλα από μέλος της ίδιας του της ς, τον Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος ήλπιζε σε κρατική αμοιβή για το κεφάλι του.
  • το 1922, ο Ιωσήφ Στάλιν γίνεται του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης παίρνοντας την θέση του Βλαντιμίρ Λένιν.
  • το 1948, υπογράφεται το Σχέδιο Μάρσαλ, που αφορά την οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης, από τον Αμερικανό πρόεδρο Χάρυ Τρούμαν.
  • το 1964, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από το Υπερξέσπαμα σιφώνων (Super Outbreak) καταγράφοντας συνολικά 148 σίφωνες σε 18 ώρες.
  • το 1990, ο διακεκριμένος καρδιοχειρούργος, Γεώργιος Τόλης, πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην .

Εκτός από την σημαντική του απόδοση στις καρδιακές επεμβάσεις, εκφράστηκε εναντίον του δυσλειτουργικού και γραφειοκρατικού δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς  και εναντίον της εκμετάλλευσης ιατρικών υπηρεσιών για οικονομικούς λόγους.

  • το 1999, οι Chicago Bulls ζούνε την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους χάνοντας εντός έδρας από τους Orlando Magic με 115-68.
  • Την 3η Απριλίου του 1770 γεννιέται μια ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ή αλλιώς Γέρος του Μοριά.

Από ηλικία μόλις 15 ετών ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του μπαίνοντας στο δυναμικό των αρματολών και η φήμη της στρατηγικής του δράσης και της ανδρείας του δεν άργησε να απλωθεί σε όλη την Πελοπόννησο. Πρωταγωνίστησε σε πολλές επιχειρήσεις του Αγώνα με σημαντικότερες την κατατρόπωση της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια, την άλωση της Τριπολιτσάς και την νίκη στο Βαλτέτσι.

Την περίοδο του εμφυλίου φυλακίστηκε στο κάστρο του Ναυπλίου, αλλά αποφυλακίστηκε σύντομα για να ηγηθεί της μάχης ενάντια του Ιμπραήμ.

Το 1833 οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές του Ναυπλίου λόγω της εναντίωσής του στην Αντιβασιλεία του Όθωνα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Παρότι καταδικάστηκε, τελικά δεν θανατώθηκε, καθώς του δόθηκε χάρη από τον βασιλιά μαζί με το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας».

Τα τελευταία χρόνια της ς του υπαγόρευσε τα περίφημα «Απομνημονεύματά» του στον Γεώργιο Τερτσέτη, ενώ πέθανε τελικά το 1843 από σε ηλικία 72 ετών.

 

  • Την τελευταία του πνοή άφησε στις 3 Απριλίου του 1939 ο επί σειρά ετών δήμαρχος Αθηναίων και βουλευτής, Σπυρίδων Μερκούρης, ο παππούς της γνωστής .
  • Την ίδια μέρα το 1962 απεβίωσε επίσης ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Μανώλης Καλομοίρης.

Το μουσικό ιστορικό του απαρτίζεται από πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, ένα κονσέρτο για πιάνο, μουσική δωματίου, διάφορες συνθέσεις για ορχήστρα, φωνή και πιάνο, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων σχετικά με την θεωρία της μουσικής.

Διετέλεσε καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών. Επιδίωξή του ήταν η δημιουργία μιας «εθνικής σχολής» στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κινημάτων, που θα συνδύαζε τις δυτικές τεχνικές σύνθεσης με την ελληνική παράδοση. Το 1919 τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση