Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Ιουλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Ιουλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Ιουλίου

Σαν σήμερα, 29 Ιουλίου:

το 1014, λαμβάνει χ η μάχη στο Κλειδί, όπου ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκ συντρίβει τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ και τυφλώνει τους 15.000 αιχμαλώτους του αφήνοντας ανά δέκα έναν μονόφθαλμο, ώστε να οδηγήσει τους υπόλοιπους.

το 1825, αποτυγχάνει, εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί, προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

το 1829, ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

το 1836, εγκαινιάζεται το μνημείο της Αψίδας του Θριάμβου στην πλατεία Charles Gaulle στο Παρίσι. Αποτελεί εθνικό μνημείο – σύμβολο της γαλλικής φιλοπατρίας, το οποίο φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών, όπως και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

το 1856, πεθαίνει ο συνθέτης του ρομαντισμού, Robert Schumann.

το 1890, πεθαίνει δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό του ο Ολλανδός ζωγράφος, Vincent van Gogh, ο οποίος γνώρισε τεράστια αναγνωρισιμότητα όχι όσο ζούσε, αλλά μετά τον θάνατό του.

το 1919, υπογράφεται το Σύμφωνο Βενιζέλου-Τιττόνι, που αφορούσε διμερή “μυστική” συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και με το οποίο μεταξύ άλλων παραχωρείται στην η κυριαρχία των κατεχόμενων νήσων της Δωδεκανήσου, εκτός της Ρόδου.

το 1921, ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικοσοσιαλιστικoύ Γερμανικού Εργατικού τος (γνωστότερο ως Ναζιστικό , NSDAP).

το 1947, ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.

το 1948, μετά από μία παύση 12 ετών λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζουν στο Λονδίνο οι 14οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

το 1949, απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν μετανοίας.

το 1957, ιδρύεται η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

το 1958, ο Αμερικανός πρόεδρος Dwight David “Ike” Eisenhower υπογράφει την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, με την οποία ιδρύεται η NASA.

το 1961, σημειώνεται οξύτατο ελληνο-βουλγαρικό διπλωματικό επεισόδιο σε δεξίωση της πολωνικής πρεσβείας στη Σόφια, όταν Βούλγαρος πρωθυπουργός επιτίθεται φραστικά κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο πρέσβης Μ. Παπαδόπουλος αποχωρεί επιδεικτικά. Ακολουθούν απειλές από τους Βούλγαρους για λήψη “στρατιωτικών μέτρων” στα σύνορα.

το 1973, η χούντα καταργεί τη Μοναρχία μέσω δημοψηφίσματος με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

το 1981, ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος παντρεύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

το 1996, η Κίνα πραγματοποιεί την 45η υπόγεια πυρηνική της δοκιμή.

το 2004, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών η δημοφιλής Ελληνίδα κωμική ηθοποιός, τραγουδίστρια και σεναριογράφος, Ρένα Βλαχοπούλου.

το 2015, πεθαίνει σε ηλικία 102 ετών ο Έλληνας ηθοποιός, Σπύρος Ολύμπιος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση