Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 29 Αυγούστου:

το 29, πεθαίνει ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή Πρόδρομος, προφήτης και άγιος του Χριστιανισμού

το 1821, οι Οθωμανοί νικούν τους Σφακιανούς στο Άσκυφο.

το 1824, καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ' τον Ανδρέα Μιαούλη στη ναυμαχία στο Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας.

το 1831, ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την παραγωγή ενός ηλεκτρικού κύματος από την αλλαγή της μαγνητικής έντασης, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας.

το 1842, υπογράφεται η συνθήκη του Ναντσίνγκ, με την οποία τερματίζεται ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου, γνωστός και ως Αγγλο-Κινεζικός πόλεμος.

το 1885, ο Γερμανός μηχανικός Gottlieb Daimler πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης.

το 1898, ιδρύεται η Goodyear Tire and Rubber Company.

το 1912, η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου καταπέφτει στον Κορινθιακό κόλπο.

το 1924, το αερόστατο “Γκραφ Ζέππελιν” ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.

το 1947, πεθαίνει ο θρυλικός ταυρομάχος Manolete σε ηλικία 30 ετών από θανάσιμο τραύμα, που είχε δεχθεί την προηγούμενη ημέρα σε αγώνα στο Linares της Ισπανίας.

το 1949, λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην . Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.

το 1949, η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.

το 1962, εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών – Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

το 1966, οι δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο.

το 1967, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παραπέμπει σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας η οποία μπορεί να επιφέρει την , τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Μαζί του, παραπέμπονται επτά ανώτατοι απόστρατοι και τρεις ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Παύλος Βαρδινογιάννης.

το 1970, στην δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

το 1982, πεθαίνει η Σουηδή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ingrid Bergman, μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

το 1995, τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την , που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

το 2004, γίνεται η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο ΟΑΚΑ παρουσία πάνω από 70.000 ανθρώπων. Οι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σ'αυτή την τελετή ήταν οι Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, , Δόμνα Σαμίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άννα Βίσση, Αντώνης Ρέμος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, και Σάκης Ρουβάς.

το 2005, ο Κατρίνα γιγαντώνεται και καταστρέφει της ακτές των ΗΠΑ από τη Λουζιάνα έως τη Φλόριντα. Σκοτώνει 1.836 άτομα και αφήνει πίσω του καταστροφές 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση