Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου

Σαν σήμερα, 28 Ιουνίου:

το 1598, πεθαίνει ο Βέλγος χαρτογράφος και γεωγράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, που θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου άτλαντα.

το 1849, η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες ς.

το 1878, μονάδα Άγγλων πεζοναυτών με το πολεμικό “Παλλάς” αποβιβάζεται στο λιμάνι της Λεμεσού και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Μετά από 307 χρόνια κατεβαίνει η τουρκική σημαία και υψώνεται η βρετανική.

το 1914, ο Σέρβος Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί στην του Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Σερς, Φραγκίσκο Φερδινάρδο και τη σύζυγό του, Σοφία, δημιουργώντας την αφορμή για την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1919, υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών στο Παρίσι, η συνθήκη ς με τον οποία τερματίστηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και των συμμάχων.

το 1963, αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

το 1975, πεθαίνει ο πρωτοπόρος Πολεοδόμος και Αρχιτέκτων μεγάλων έργων, Κωνσταντίνος Αποστόλου Δοξιάδης. Στην Κατοχή υπήρξε αρχηγός της αντιστασιακής ομάδας Ήφαιστος και εκδότης του περιοδικού «Χωροταξία – Πολεοδομία –Αρχιτεκτονική».

το 1985, πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Λαμπρός Κωνσταντάρας. Υπηρέτησε το θέατρο για 40 χρόνια συμμετέχοντας σε 191 παραστάσεις, ενώ έπαιξε και σε 74 ελληνικές ταινίες ενσαρκώνοντας συνήθως το ρόλο του πλούσιου, ώριμου και γυναικά.

το 2007, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καταστρέφονται στην από μεγάλες πυρκαγιές.

το 2010, πεθαίνει ο λιβανέζος επιχειρηματίας, ίκολας Χάγιεκ, ιδρυτής της γνωστής ωρολογοποιίας Swatch.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση