Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουλίου

Σαν σήμερα, 28 Ιουλίου:

το 1741, πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης, βιολιστής και δημοφιλέστερος του κλασσικού μπαρόκ, Antonio Lucio Vivaldi. Περίφημο έργο του είναι οι “Τέσσερις Εποχές”.

το 1750, πεθαίνει ο μεγαλύτερος Γερμανός μουσικοσυνθέτης της περιόδου Μπαρόκ, Johann Sebastian Bach. Σώζονται σήμερα πάνω από 1.000 έργα του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε Ελάσσονα, η Λειτουργία σε Σι Ελάσσονα, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα, το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο και η της Φούγκας.

το 1794, ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος και ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ εκτελούνται στην γκιλοτίνα στο Παρίσι.

το 1822, ολοκληρώνεται η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στο Αγιονόρι Αργολίδας από τους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, του Παπαφλέσσα και του ικηταρά.

το 1827, ο Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το “φοίνικα”.

το 1914, η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία σηματοδοτώντας την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1920, ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφκα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1928, πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Édouard-Henri Avril, ο οποίος με το ψευδώνυμο Πωλ Αβρίλ εργάστηκε και ως εικονογράφος ερωτικής ς.

το 1938, εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Μεταξά και καταρρέει την επόμενη μέρα.

το 1948, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του υ, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους – θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διοργανωθούν για πρώτη φορά το 1960 στη .

το 1998, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει στην ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.

το 2002, εννέα ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι σε πλημμυρισμένο ορυχείο στην Πενσυλβάνια σώζονται μετά από 77 ώρες κάτω από τη γη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση