Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου:

το 1813, το βιβλίο “Περηφάνια και Προκατάληψη” της Τζέιν Όστεν εκδίδεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

το 1823, πεθαίνει ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

το 1855, γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το εγχείρημα αυτό σχεδίασε και πέτυχε η διηπειρωτική εταιρία σιδηροδρόμων Panama Railway.

το 1878, εκδίδεται στις ΗΠΑ η πρώτη ημερήσια επιστημονική εφημερίδα, με τίτλο “The Yale News”.

το 1918, ο Λέων Τρότ αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού, που ιδρύεται την ίδια ημέρα με απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων.

το 1961, έρχεται στο το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασ που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της ς υπό τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο.

το 1966, ο Μακάριος αποκλείει επισήμως κάθε λύση του Κυπριακού που δεν θα έχει τελικό αποτέλεσμα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

το 1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκρήγνηται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, σκοτώνοντας και τους επτά αστροναύτες, που επέβαιναν σε αυτό.

το 1996, το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που πριν είχαν υψώσει στα Ίμια Τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους πάρουν είδηση τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

το 1998, ανακοινώνεται η εξαγορά της Volvo Cars από την Premier Automotive Group και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο.

το 2003, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός Ταϋγέτη Μπασούρη.

το 2005, οι της Θεσσαλίας προχωρούν σε 24ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – ς, στο ύψος των Τεμπών. Από την πλευρά τους, οι των Σερρών αποκλείουν για λίγες ώρες τον Προμαχώνα, διακόπτοντας την είσοδο και την έξοδο προς Βουλγαρία, ενώ ολιγόωροι αποκλεισμοί γίνονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Μακεδονία.

το 2008, πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά κόσμο Χρήστος Παρασκευαΐδης. Απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω του ότι προωθούσε το λεγόμενο «άνοιγμα της Εκκλησίας προς την κοινωνία» και λόγω της διαμάχης του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο ζήτημα των ταυτοτήτων.

το 2008, ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, επισκέπτεται την Αθήνα, έχει συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου και εγκαινιάζει το Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας του. Κατά τη διάρκεια ς του στο Μέγαρο Μουσικής, προβλέπει ότι «το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα είναι σύντομα είδη προς , καθώς αντικαθιστώνται από πιο φυσικές μορφές επικοινωνίας, όπως η φωνή και η αφή».

το 2013, πεθαίνει ο Έλληνας αξιωματικός, Νικόλαος Ντερτιλής, ένας από τους πραξικοπηματίες που επέβαλαν την στρατιωτική δικτατορία. Καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και σε ισόβια κάθειρξη ως ανθρωποκτονίας από πρόθεση του διερχόμενου Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αρνήθηκε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του για να μην αναγνωρίση τη νομιμότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος και παρέμεινε φυλακισμένος ως τον θάνατό του.

το 2017, πεθαίνει ο Άγγλος πιανίστας και κιμπορντίστας Geoff Nicholls, γνωστός ως μέλος των Black Sabbath.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση