Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 28 Φεβρουαρίου:

το 870, λήγει η Δ' Σύνοδος νσταντινουπόλεως, η οποία καταδίκασε και καθαίρεσε το Μέγα Φώτιο και μάλιστα προκειμένου οι αποφάσεις της να έχουν ιδιαίτερο κύρος υπεγράφησαν από τους επισκόπους με Θεία Ευχαριστία πάνω στην Αγία Τράπεζα. Αυτή τους την πράξη θεωρήθηκε βλάσφημη και πολλοί επίσκοποι αργότερα μετανόησαν και ζήτησαν την καταστροφή των πρακτικών της Συνόδου.

το 1770, ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων (Ορλοφικά).

το 1826, οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη του Μεσολογγίου και αναγκάζουν τη φρουρά του Ανατολικού να εγκαταλείψει τις θέσεις της. Κάθε επι της πολιορκημένης πόλης με τον έξω κόσμο είναι πια αδύνατη.

το 1854, ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.

το 1904, ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος της Μπενφίκα στην Πορτογαλία.

το 1932, διεξάγονται επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέγεται ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης, δισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

το 1940, μεταδίδεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά αγώνας καλαθοσφαίρισης.

το 1948, τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Ινδία, που αποκτά πλέον την ανεξαρτησία της.

το 1949, ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα “Μωριάς”.

το 1953, οι Άγγλοι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον ανακαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

το 1959, η ελληνική Βουλή απορρίπτει την πρόταση μομφής που κατέθεσε η για τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για το Κυπριακό, με 170 ψήφους υπέρ και 117 κατά και τον Σοφοκλή Βενιζέλο να κραυγάζει: «Ζήτω η Ένωσις!».

το 1977, πεθαίνει η Ελληνίδα τραγουδίστρια Γεωργία Μηττάκη.

το 1983, προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς M*A*S*H  με τη θεαματικότητα να φτάνει το 77%.

το 1984, το άλμπουμ “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον κερδίζει 8 βραβεία Grammy.

το 1985, πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός David Byron, που έγινε γνωστός ως τραγουδιστής και ηγέτης των Uriah Heep.

το 1987, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συνθήκη με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

το 1991, τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου.

το 1992, ξεκινάει μεγάλη έκθεση στο Εθνικό Διαστημικό της Ουάσιγκτον προς τιμήν του τηλεοπτικού σήριαλ Star Trek.

το 1993, Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.

το 2000, η ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν την τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

το 2003, πεθαίνει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφεάς Ντίνος Δημόπουλος. Από τις ταινίες του ξεχώρισαν η «Μανταλένα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Κοινωνία ώρα μηδέν» και ο «Ο Ήλιος του θανάτου», ενώ υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Φίνος Φιλμ.

το 2008, το Διδυμότειχο γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με ένα υπερμεγέθες λουκάνικο 535 μέτρων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση