Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου:

το 1826, οι οπλαρχηγοί της ς νικούν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ στην Μάχη του Πολυαράβου καταφέρνοντας η Μάνη να μένει ελεύθερη μέχρι τέλους.

το 1845, εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού Scientific American.

το 1884, λαμβάνεται η πρώτη γνωστή φωτογραφία τυφώνα.

το 1898, οΚάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad's Drink σε Pepsi-Cola.

το 1904, ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας.

το 1916, η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη και η Ιταλία στη Γερμανία.

το 1930, οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της Νέας Υόρκης ζητούν να επιτραπεί η παραγωγή μπίρας, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

το 1939, όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε πολεμική προετοιμασία. Η Γαλλία κλείνει τα δυτικά της και διακόπτει τη σιδηροδρομική συγκοινωνία με τη Γερμανία, ενώ Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία θέτουν σε συναγερμό μέρος του στρατού τους, στην προσπάθεια να διατηρήσουν το καθεστώς ουδετερότητας.

το 1961, πεθαίνει ο Thomas Connolly, ο πρώτος διαιτητής του μπέιζμπολ που μπήκε στο Hall of Fame.

το 1962, ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την . Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.

το 1963, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200.000 άνδρες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του «I have a dream».

το 1968, πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του ήταν και η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

το 1970, τίθεται σε λειτουργία τηλεόραση του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

το 1981, θεμελιώνεται στον Πειραιά το νέα δικαστικό μέγαρο.

το 1987, αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία με του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια.

το 1991, πεθαίνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλέκος Σακελλάριος.

το 1994, γίνεται η πρώτη παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία.

το 1995, ένας όλμος προερχόμενος από την πλευρά των Σερβοβοσνίων πέφτει στην του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Είναι η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων.

το 1996, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

το 2001, ο αρχιεπίσκοπος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο άτυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

το 2004, μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα του τρίτου γύρου η Έλλη Μυστακίδου, καταφέρνει να χαρίσει στην Ελλάδα το 15ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ς. Η 27χρονη πρωταθλήτρια του ταεκβοντό ηττάται στον μεγάλο τελικό με 7-6 από την Κινέζα Λούο Γουέι στην κατηγορία -67 κιλών και κατακτά το .

το 2006, πεθαίνει ο Έλληνας τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Ντουφεξιάδης.

το 2007, κατά την διάρκεια αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος της Σεβίλλης κόντρα στη Χετάφε, ο 22χρονος Ισπανός Antonio Puerta παθαίνει συνολικά επτά επεισόδια καρδιακής προσβολής, νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο για τέσσερις μέρες και τελικά το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου ο οργανισμός του δεν άντεξε άλλο και εξέπνευσε.

το 2013, αυτοκτονεί στα 65 του χρόνια ο γνωστός Έλληνας σχεδιαστής μόδας, Μιχάλης Ασλάνης. Ήταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής με διεθνή αναγνώριση, καθώς έκανε επιδείξεις στο εξωτερικό, και ενώ αρχικά σχεδίαζε ρούχα υψηλής ραπτικής μόνο για γυναίκες, αργότερα επεκτάθηκε σχεδιάζοντας ρούχα και για άντρες, όπως επίσης και εσώρουχα, είδη οικιακής χρήσης και επαγγελματικό ρουχισμό. Μια περίοδο έγινε στόχος αρνητικής δημοσιότητας λόγω αποκαλύψεων που αφορούσαν την προσωπική του ζωή. Στο διαμέρισμα όπου αυτοκτόνησε βρέθηκαν επίσης δίπλα του τέσσερις σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις στα ελληνικά και τα γαλλικά, όπου αναφέρεται στα τεράστια οικονομικά του προβλήματα που τον λύγισαν και τις δύο αλλοδαπές γυναίκες πρώην συνεργάτες του, που τον κατα-έκλεψαν και εξαφανίστηκαν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση