Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαΐου

Σαν σήμερα, 27 Μαΐου:

το 1703, Ο τσάρος Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) ιδρύει την Αγία .

το 1821, λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Ερεσσού, όπου ο ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο.

το 1835, ο Όθωνας αποφυλακίζει τον αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

το 1840, πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού, Νικολό Παγκανίνι (Niccolò Paganini). Είναι ένας από τους διασημότερος βιρτουόζους του βιολιού που ξεχώρισε για την τεχνική του και τη δεξιοτεχνία του, ενώ ήταν και από τους πρώτους μουσικούς που πραγματοποίησαν μεγάλες περιοδείες σε όλλη την Ευρώπη.

το 1855, υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη ελληνοτουρκική συμφωνία, η «Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας».

το 1910, πεθαίνει ο ερμανός ιατρός και θεμελιωτής της μικροβιολογίας και της βακτηριολογίας, Ρόμπερτ Κοχ. Ήταν ο που ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης του ανθρώπου (Mycobacterium tuberculosis), καθώς επίσης και το μικρόβιο της χολέρας (Vibrio cholerae).

το 1930, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Κράισλερ (Chrysler building) στην Νέα Υόρκη, το οποίο προοριζόταν να φιλοξενήσει τα γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler. Πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα Art Deco και το τέταρτο ψηλότερο της Νέας Υόρκης.

το 1937, εγκαινιάζεται η κρεμαστή γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο. Η “Χρυσή Πύλη” είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια κατασκευής κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο και έχει γίνει ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνιας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως, ενώ έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.

το 1942, Τσέχοι και Σλοβάκοι αντιστασιακοί στήνουν ενέδρα σε κεντρικό σημείο της Πράγας και τραυματίζουν σοβαρά τον αρχηγό της κεστάπο, Ράινχαρτ Χέιντριχ, ο οποίος θα πεθάνει λίγες μέρες αργότερα.

το 1963, μετά από υπουργική απόφαση επιβάλλεται η τοποθέτηση των ταξίμετρων σε εμφανή θέση δεξιά του οδηγού και ακριβώς κάτω από το παρμπρίζ.

το 1966, ο πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ενημερώνει την ελληνική μέσω του Κύπριου υπουργού εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία λύση που θα αποκλείει την ένωση και θα ευνοεί την διχοτόμηση της Κύπρου.

το 1993, ς στην γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας προκαλεί το θάνατο σε έξι άτομα και την καταστροφή ανεκτίμητων έργων της ιταλικής αναγέννησης.

το 2010, ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αυτοδιοικητική της χώρας, γνωστό και ως “Σχέδιο «Καλλικράτης”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση