Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου:

το 497 π.Χ., οι Έλληνες με αρχηγό τον σπαρτιάτη Παυσανία, νικούν στην μεγάλη Μάχη των Πλαταιών τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.

το 1829, οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

το 1883, φονικές πλημμύρες στην Ινδονησία προκαλούν το θάνατο σε 36.000 ανθρώπους.

το 1896, πραγματοποιείται ο μικρότερος πόλεμος στην ιστορία ανάμεσα στη και τη Ζανζιβάρη. Κράτησε από τις 09.00 έως τις 09.45.

το 1910, ο Τόμας Έντισον κάνει επίδειξη της τελευταίας ανακάλυψής του, που είναι οι κινούμενες και ομιλούσες εικόνες.

το 1912, ο Αμερικανός Έντγκαρ Ράις Μπάροους δημοσιεύει την πρώτη περιπέτεια με ήρωα τον Ταρζάν, τον «Ταρζάν των Πιθήκων».

το 1922, εμπροσθο του τουρκικού ιππικού εισέρχεται το πρωί στη Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού της. Μεταξύ αυτών κατακρεουργείται και ο Χρυσόστομος.

το 1942, η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Κάλλας στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

το 1955, εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records.

το 1960,  συμβαίνει η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα, όταν υπογράφεται στην Αθήνα με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας.

το 1969, εγκαινιάζονται από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ιδρύθηκαν από τον όμιλο των τραπεζών Εμπορικής, Ιονικής-Λαϊκής και Επενδύσεων.

το 1997, πεθαίνει χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 76 ετών η Σωτηρία Μπέλλου, μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

το 2001, πεθαίνει ο Μιχάλης Δερτς, πρωτοπόρος του ίντερνετ και διευθυντής του τμήματος επιστήμης υπολογιστών στο πανεπιστήμιο M.I.T.

το 2003, πεθαίνει ο ηθοποιός, Διονύσης Παγουλάτος .

το 2004, η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

το 2005, πεθαίνει ο τρομπετίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, Γιώργος Μουζάκης.

το 2007, ανακαλύπτονται στη Ρωσία τα οστά τους τσάρου Αλεξέι και της αδελφής του Αναστασίας, που είχε δολοφονηθεί από τους μπολσεβίκους.

το 2011, πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Λυκούργος Καλλέργης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής δραματικής, λογοτέχνης, μεταφραστής και βουλευτής του .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση