Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου:

το 1797, η Τράπεζα της ς εκδίδει την πρώτη λίρα.

το 1822, 2.000 Οθωμανοί λεηλατούν και πυρπολούν τη Χαλανδρίτσα ς.

το 1883, πεθαίνει ο σημαντικός Έλληνας πρωθ Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, που μεταξύ άλλων διετέλεσε δέκα φορές πρωθ της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.

το 1909, λαμβάνει χώρα ογκώδες στην Πλατεία Ομονοίας. Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης Γεώργιου Θεοτόκη. Καταλαμβάνουν το χώρο προ της Βουλής και συμπλέκονται με τη φρουρά, χρησιμοποιώντας πέτρες και α.

το 1913, μετά από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

το 1930, εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.

το 1933, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναδεικνύονται ισόπαλλοι 4-4 για το Πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 1-0, 2-1 και 4-2, αλλά οι «Ενωσίτες» κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

το 1936, μετά από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φέρντιναντ Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως .

το 1969, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Ζήτα» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

το 1977, πραγματοποιείται η πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου.

το 1983, το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

το 1986, πεθαίνει η Ελληνίδα ιατρός και βουλευτής Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ.

το 1991, η Timothy John Berners-Lee παρουσιάζει τον πρώτο Web browser με την ονομασία World Wide Web.

το 1991, με ραδιοφωνικό διάγγελμα ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακοινώνει την του Ιρακινού στρατού από το Κουβέιτ και ουσιαστικά παραδέχεται την ήττα του στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

το 1993, έξι άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίζονται από έ εκρηκτικού μηχανισμού στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους δίδυμους ουρανοξύστες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος.

το 1994, πεθαίνει ο Αμερικανός stand-up κωμικός Bill Hicks.

το 2014, ιδρύεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση