Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου:

το 1346, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κανόνι σε μάχη. Το κατέχουν οι Άγγλοι του Εδουάρδου Γ', και νικούν τις δυνάμεις του γάλλου βασιλιά Φίλιππου ΣΤ' στη γνωστή Μάχη του Κλεσί.

το 1789, εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση στις Βερσαλλίες η Διακήρηξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

το 1919, πεθαίνει ο Έλληνας σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης, Γεώργιος Σουρής.

το 1922, κατά την εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία της Μ. Ασίας, κατόπιν διαταγής της Διοίκησης Στρατιάς. Ο Έλληνας Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη επιβαίνοντας στο αγγλικό θωρηκτό “Iron Duke”.

το 1923, η επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της ς με νομοθετικό διάταγμα.

το 1926, στην πολιτική σκηνή της ς ο Γεώργιος Κονδύλης ανατρέπει το δικτατορικό καθεστώς του Θ. Πάγκαλου.

το 1959, η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγώνης.

το 1960, εκτελείται η Σταυρούλα Γκουβούση, 63 ετών, κάτοικος Λεωνιδίου Αρκαδίας, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί έπνιξε με τη του γιου της, τη νύφη της Μεταξία. Είναι η πρώτη μετά τον πόλεμο εκτέλεση γυναίκας για έγκλημα του ποινικού δικαίου.

το 1961, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος μαζί και με άλλα κυβερνητικά στελέχη εγκαινιάζουν το πρώτο εργοστάσιο ζάχαρης και τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό στη Λάρισα. Εγκανιάζεται επίσης το νέο ξενοδοχείο στο Βόλο και η αποπερατωθείσα σήραγγα στη λίμνη , χάρη στην οποία θα αποξηρανθεί έκταση 80.000 στρεμμάτων.

το 1967, ο Jimi Hendrix κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του «Purple Haze».

το 1968, οι Beatles κυκλοφορούν το «Hey Jude», το πρώτο τραγούδι τους με τη δική τους δισκογραφική εταιρία .

το 1992, επιβάλλεται Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στο Ιράκ (No Fly Zone), σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι σιίτες .

το 1994, η ελληνική Κυβέρνηση καταστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε στην Αλβανία, εφόσον συνεχίζεται η δίκη των στελεχών της “Ομόνοιας” και η παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

το 2001, ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη κατακτώντας για 3η φορά τον τίτλο.

το 2003, το περιοδικό Rolling Stone ανακηρύσσει τον Jimi Hendrix ως τον καλύτερο κιθαρίστα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ακολουθούν: Έρικ Κλάπτον, Τζίμι Πέιτζ, Κιθ Ρίτσαρντς, , Στίβι Ρέι Βον και Ράι Κούντερ.

το 2004, η Φανή Χαλκιά στέφεται Χρυσή Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 400μ. μετ εμποδίων με επίδοση 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της ς, οι Ελληνίδες του Πόλο κατακτούν το αργυρό μετάλλιο, το 4ο για τα ελληνικά χρώματα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το 13ο συνολικά.

το 2007, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι φονικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση