Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου

Σν σήμερα, 26 Απριλίου:

  • το 1798, γεννιέται ο ζωγράφος Ευγένιος τελακρουά, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του γαλλικού ρομαντισμού. Σημαντικό αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου», εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.
  • το 1825, πεθαίνει ο Ιταλός φιλέλληνας και αγωνιστής στην ελληνική επανάσταση, Σαντόρε ντι Σανταρόζα. Η του για την κληρονομιά και τον λαό της Ελλάδας, τον οδήγησε να έρθει στην χώρα και να αγωνιστεί στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών πεθαίνοντας μαχόμενος ηρωικά στη Σφακτηρία. Την περιοχή υπεράσπισαν 1.500 Έλληνες έναντι 11.000 πεζών και 800 ιππέων, που είχε μαζί του ο Ιμπραήμ.
  • το 1877, γερμανοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στην Ολυμπία το άγαλμα Ερμής του Πραξιτέλη.
  • το 1903, ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης.
  • το 1933, στην Ελλάδα καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.
  • το 1937, η γερμανική βομβαρδίζει και καταστρέφει ολοκληρωτικά τη βασκική πόλη της Γκερνίκα στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του “Η καταστροφή της Γκερνίκα”.
  • το 1959, γεννήθηκε ο συνθέτης και τραγουδιστής Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
  • το 1986, σημειώνεται το μεγαλύτερο και χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν» άρχισαν τις προγραμματισμένες για ένα πείραμα κατά την διάρκεια των οποίων προκλήθηκαν διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του τέταρτου αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα και για δέκα ημέρες τα φλεγόμενα πυρηνικά απελευθέρωναν στην εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας.

H κλίμακα της καταστροφής ενισχύθηκε από την έλλειψη ς και εξοπλισμού του προσωπικού του εργοστασίου, η οποία οδήγησε σε σοβαρά λάθη εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης.

  • το 1999, ο Αργεντίνος σταρ της μπάλας, τιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άϊρες με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών. Αποφυλακίζεται με τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα και αρχίζει θεραπεία αποτοξίνωσης.
  • το 2001, διοργανώνονται μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση