Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου:

το 1834, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας, κατηγορούμενοι για συνομωσία κατά τις βασιλείας. Η τους θα μετατραπεί σε και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθωνας, έναν χρόνο αργότερα.

το 1895, ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια για “διάπραξη άσεμνων πράξεων με άλλα αρσενικά άτομα”, αφού τότε η ομοφιλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στην Αγγλία.

το 1932, κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο χαρακτήρας του Disney και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους, Goofy. Το αρχικό του όνομα ήταν Ντίπι Ντογκ και εμφανίστηκε πρώτη φορά με έναν μικρό ρόλο στην «Mickey's Revue».

το 1935, ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα, ενώ μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

το 1942, ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του .

το 1959, η Βουλγαρία αρνείται την πληρωμή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

το 1966, εκτοξέυεται από τις ο Explorer 32, η πρώτη επιτυχημένη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα.

το 1977, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars), η σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας του George Lucas.

το 1980, η Καστοριά κατακτά το Ελλάδος νικώντας τον Ηρακλή με 5-2.

το 2001, πεθαίνει ο κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο Κόρδα, γνωστός ως δημιουργός του γνωστότερου πορτραίτου του Τσε Γκεβάρα.

το 2006, 300 άτομα λάτρεις των νέων τεχνολογιών, γνωστοί ως geeks, μαζεύτηκαν σε κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και έπαιξαν Pac Man. Η ήταν πρωτοβουλία του ισπανού μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ και απο τότε αυτή η μέρα καθιερώθηκε ως Geek Pride Day.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση