Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου:

το 1554, ιδρύεται η πόλη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

το 1836, θεμελιώνεται το των Ανακτόρων, το σημερινό της βουλής, στο λόφο της Mπουμπουνίστρας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Γκέρτνερ.

το 1837, δημοσιεύεται διάταγμα του Όθωνα «Περί συστάσεως επιτροπής επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας», που αποτελεί την πρώτη επίσημη προσπάθεια ανάπτυξης βιομηχανίας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Πρώτος πρόεδρος της επιτροπής διορίζεται ο Γεώργιος Κουντουριώτης.

το 1858, στο γάμο της Βικτωρίας Αυγούστας, κόρης της βασίλισσας Βικτωρίας, με τον Φρειδερίκο Γ' της ς παίζεται το Γαμήλιο Εμβατήριο του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ και από τότε γίνεται δημοφιλές απολυτίκιο γάμου.

το 1902, η καταργεί τη θανατική ποινή.

το 1919, ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, που είχε στόχο να διασφαλίσει τη διεθνή ειρήνη μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1947 έπαψε να υφίσταται και μεταβίβασε την αποστολή της στον ΟΗΕ.

το 1935, ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στην .

το 1961, αποφασίζεται η επιτόπια κατάσχεση των πινακίδων και αδειών των οχημάτων των οποίων τα τέλη δεν έχουν καταβληθεί.

το 1962, παραιτείται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπήρξαν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

το 1964, ιδρύεται η Blue Ribbon Sports, η οποία αργότερα θα μετονομαστεί σε Nike.

το 1972, πεθαίνει η βυζαντινολόγος Σοφία Αντωνιάδη, η πρώτη γυναίκα σε ολλανδικό πανεπιστήμιο και από τις λίγες Ελληνίδες που κατείχαν θέση σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.

το 1994, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει “δεν θα αλλάξουμε το όνομα μόνο και μόνο επειδή μας το ζητεί η .

το 2006, η «Χαμάς», που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Δύση, κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο.

το 2008, πεθαίνει η φιλόλογος και δημοσιογράφος Λίτσα Φωκίδου, η οποία έγινε γνωστή ως η πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής ς.

το 2013, πεθαίνει η δημοφιλής Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Κουμαριανού, μεταξύ άλλων ρόλων και η γιαγιά της σειράς “Παρά 5”.

το 2015, πεθαίνει ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής και μουσικός Ντέμης Ρούσσος, που έγινε αρχικά γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος Aphrodite's Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

το 2015, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κερδίζει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία με ποσοστό 36,34%. έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 27,81%.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση