Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 24 Αυγούστου:

το 79 π.Χ., εκρήγνυται ο Βεζούβιος θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία, Ηράκλειο και Σταβίες.

το 1456, ο Γουτεμβέργιος ολοκληρώνει την πρώτη εκτύπωση της Βίβλου.

το 1572, τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου σφάζονται 70.000 Γάλλοι Ουγενότοι (προτεστάντες) με εντολή του βασιλιά Κάρολου Θ, ο οποίος βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της ς του της Αικατερίνης των Μεδίκων.

το 1680, πεθαίνει ο Τόμας Μπλαντ που έμεινε γνωστός για την απόπειρα του να κλέψει τα του βρετανικού στέμματος το 1671 από τον Πύργο του υ.

το 1779, πεθαίνει ο Ελληνορθόδοξος μοναχός και μεγάλος δάσκαλος του Γέ, Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς. Του αποδίδεται μια σειρά κειμένων, σημαντικότερες των οποίων είναι οι “Διδαχές” και οι “Προφητείες”, που βασίζονται σε κηρύγματα του ίδιου του Αγίου που καταγράφηκαν αμέσως ή σύντομα μετά την απαγγελία τους. Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.

το 1831, o Δαρβίνος σαλπάρει με το πλοίο «HMS Beagle» για ένα πενταετές ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει και οι παρατηρήσεις του θα τον οδηγήσουν στη θεωρία του ότι τα είδη εξελίσσονται προσαρμοζόμενα στο περιβάλλον τους.

το 1847, η Σαρλότ Μπροντέ ολοκληρώνει το χειρόγραφο του περίφημου έργου της «Jane Eyre».

το 1853, φτιάχνονται για πρώτη φορά τηγανιτές πατάτες με τη μορφή που είναι γνωστές σήμερα. Ένας Αμερικανός μάγειρας ο Τζορτζ Κράμ, στη Νέα Υόρκη, αγανακτισμένος από τα παράπονα ενός πελάτη, αποφασίζει να του σερβίρει πατάτες τόσο λεπτοκομμένες που να δυσκολευτεί να τις πιάσει με το πιρούνι του. Αυτές οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες θα αποδειχθούν τεράστια επιτυχία.

το 1857, ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην αμερικανική ιστορία, γνωστή ως ο «πανικός του 1857».

το 1891, ο Τόμας Έντισον κατοχυρώνει τον κινηματογραφικό φακό.

το 1952, κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή».

το 1960, η Μαρία Κάλλας εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο από τη «Νόρμα» του Μπελίνι. Την παράσταση, την οποία παρακολουθούν 12.000 θεατές, σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής, ενώ τα σκηνικά σχεδίασε ο Γιάννης Τσαρούχης. Την Ορχήστρα της ς Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Τούλιο Σεραφίν.

το 1962, δίνονται στην κυκλοφορία οι νέοι εθνικοί δρόμοι Αθηνών-Λαμίας και Κορίνθου.

το 1963, υπογράφεται από τη Δ.Ε.Η. και τις εταιρίες Μπράουν Μποβερί και KSG το συμβόλαιο για την εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα τρίτης θερμικής μονάδας αξίας 14,3 εκατ. δολαρίων. Δάνειο ύψους 21 εκατ. δολαρίων χορηγεί την επομένη στη Δ.Ε.Η. για τα έργα του Αχελώου ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης.

το 1968, η κάνει για πρώτη φορά δοκιμή βόμβας υδρογόνου και γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

το 1971, πεθαίνει ο Αμερικανός αρχαιολόγος, Καρλ Μπλέγκεν, που μεταξύ άλλων, διηύθυνε τις νεώτερες ανασκαφές της Τροίας και κατόρθωσε να χρονολογήσει την Ομηρική Τροία της Ιλιάδος στο 1250 π.Χ., ενώ ανακάλυψε και το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο.

το 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου, η οποία είναι για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε , επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε .

το 1981, το διαστημόπλοιο Voyager 2 πλησιάζει για πρώτη φορά τον Ποσειδώνα.

το 1995, η Microsoft λανσάρει τα Windows 95 υπό τους ήχους του τραγουδιού των Rolling Stones «Start Me Up».

το 1997, στη Σουηδία ξεσπάει τεράστιο σκάνδαλο μετά τις αποκαλύψεις ότι στο διάστημα 1935-1976, πάνω από 60.000 υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική στείρωση.

το 1999, η Βούλα Τσιαμήτα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 14.88 και η Όλγα Βασδέκη το χάλκινο με 14.61 στο τριπλούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

το 2007, μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση