Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Σαν σήμερα, 24 Απριλίου:

  • το 1821, δολοφονείται από τους Τούρκους με ανασκολοπισμό (κοινώς σούβλισμα) ο Αθανάσιος Διάκος, ένας αππό τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά και ήρωας της μάχης της Αλαμάνας. Πριν την εκτέλεσή του, οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον πείσουν να αλλαξοπιστήσει και να συνεργαστεί μαζί τους και ο Διάκος τους απάντησε χαρακτηριστικά: «Εγώ γεννήθηκα, θελ' να πεθάνω», ενώ πριν ξεψυχίσει αναφώνησε το αυτοσχέδιο τετράστιχο: “Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει, τώρα π' ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι”.
  • το 1827, μια μέρα μετά τον θάνατο του Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στον σημερινό έο Κόσμο.
  • το 1877, κυρρήσσεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Ο Ορθόδοξος συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ρωσικής αυτοκρατορίας και με την συμμετοχή της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερς και Μαυροβούνιου έρχεται σε με την Οθωμανική αυτοκρατορία.
  • το 1915, κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου οι Τούρκοι φυλακίζουν και απαγχονίζουν εκατοντάδες Αρμένιους της νσταντινούπολης σηματοδοτώντας την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες και, όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Συρίων, αποτέλεσαν μεγάλες και τραγικές εγκληματικές πράξεις των Οθωμανών ενάντια του χριστιανικού πληθυσμού.
  • το 1918, λαμβάνει χώρα η πρώτη αρματομαχία στην ιστορία των πολεμικών αναμετρήσεων. Στο Βιγιέ – Μπρετονέ της Γαλλίας έρχονται αντιμέτωπα τα βρετανικά τανκς Mark IV και τα γερμανικά A7V.
  • το 1935, εκτελούνται με τουφεκισμό οι στρατιωτικοί Αναστάσιος Παπούλας (αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού στην Μικρασιατική Εκστρατεία) και Μιλτιάδης Κοιμήσης (διοικητής της 9ης μεραρχίας στην Μικρασιατική εκστρατεία).
  • το 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
  • το 1967, ο Βλαντιμίρ Κομάροφ γίνεται ο πρώτος που πεθαίνει σε αποστολή στο διάστημα, όταν το διαστημιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη και το αλεξίπτωτο του κοσμοναύτη αποτυγχάνει να ανοίξει.
  • το 1996, τίθεται σε ισχύ η θανατική ποινή για τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ.
  • το 2004, οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Αναν ψηφίζοντας ΟΧΙ στο σχετικό με ποσοστό 76%.
  • το 2006, πεθαίνει από καρκίνο και σε ηλικία 77 ετών ο ηθοποιός, Γιώργος Τσιτσόπουλος. Παρότι έπαιζε πάντα δεύτερους ρόλους, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση