Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, αποκαλούμενου από την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος και έναν από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο.

Από νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του και σύντομα έγινε διοικητής της αυτοκρατορικής φρουράς. Όταν άρχισαν οι διωγμοί των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη του προκαλώντας το μένος του αυτοκράτορα. Οι άκαρπες προσπάθειες για να αλλαξοπιστήσει ξεκίνησαν από μεγάλες δωροδοκίες και κατέληξαν σε φρικτά βασανιστήρια. Αφού ο Γεώργιος ήταν ακλόνητος στην πίστη του και έμεινε θαυματουργικά ζωντανός στους απάνθρωπους βασανισμούς, τελικά εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ.

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς. Επίσης είναι ο άγιος- της Αγγλίας.

 

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου:

  • το 1348, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας ιδρύει το Τάγμα της Περικνημίδας. Πρόκειται για το πρώτο τη τάξη Ιπποτικό τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται σε ισχύ εώς σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των μελών του τάγματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24 άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πάντα ο εκάστοτε μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας. είναι μια περικνημίδα με το ρητό Honi soit qui mal y pense (“ντροπή σε αυτόν που σκέφτεται άσχημα”). Νέα μέλη στο τάγμα πάντοτε ανακηρύσσονται κατά την 23η Απριλίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, προστάτη αγίου της Αγγλίας.
  • το 1533, ακυρώνεται ο γάμος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας με την Αικατερίνη της Αραγονίας μετά από πιέσεις του ίδιου και μετατροπές στους νόμους, με απώτερο σκοπό να παντρευτεί την ερωμένη του Anne Boleyn. Το βασίλειο αποσχίσθηκε με την Εκκλησία και ο Ερρίκος αυτοδιορίστηκε Ανώτατος Άρχοντας της Εκκλησίας της Αγγλίας συγκεντρώνοντας πάνω του τις περισσότερες εξουσίες. Μέχρι τότε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία απαγόρευε το διαζύγιο και έπρεπε να αποδειχθεί ο πρώτος γάμος με κάποιο τρόπο άκυρος. Ο Ερρίκος ήταν γνωστός για την αδυναμία του στις γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παντρεύτηκε έξι φορές.
  • το 1827, ο σπουδαίος Έλληνας επαναστάτης Γεώργιος Καραϊσκάκης πεθαίνει ανήμερα της γιορτής του υποκύπτοντας στο θανάσιμο τραύμα του, που απέκτησε μια μέρα πριν στην μάχη στην πεδιάδα του Φαλήρου. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι.
  • το 1882, αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
  • το 1933, ιδρύεται στη Γερμανία η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία των Ναζί.
  • το 1941, η ελληνική κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β' της Ελλάδας εγκαταλείπουν την Αθήνα πριν την εισβολή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, Βέρμαχτ.
  • το 1956, ο βασιλιάς του rock n' roll Έλβις Πρίσλεϊ, κάνει το ντεμπούτο του στο , χωρίς όμως να ενθουσιάσει το κοινό του.
  • το 1963, και ηθοποιοί αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2. Με την ομάδα των ηθοποιών αγωνίζονται: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιώργος Πάντζας (ένα γκολ), Ανδρέας Ντούζος, Κώστας Βουτσάς, Νίκος Κούρκουλος και Μίμης Στεφανάκος (το άλλο γκολ). Για τους δημοσιογράφους σκοράρουν οι Ρόρης και Αγάς, ενώ επόπτες είναι ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Νίκος Ρίζος.
  • το 1965, αποφασίζεται η δημιουργία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με εμπορεύματα είδη καπνιστού, οινοπνευματώδη ποτά και αρώματα.
  • το 1999, βομβαρδίζεται το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλες (RTS) στο Βελιγράδι από αεροπλάνα του , κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, με 16 άτομα να σκοτωθούν και πολλά να τραυματιστούν.
  • το 2010, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέυγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας, η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για διμερή από τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ και συνομολογήθηκε δανειακής διευκόλυνσης ύψους 80.000.000.000 ευρώ. Η ανακοίνωση της ς της χώρας στο ΔΝΤ έγινε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην περίφημη ομιλία του με φόντο το Καστελόριζο.

Κράτα το

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση