Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου

Σν σήμερ, 22 Ιουνίου:

το 431, αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ' Οικουμενική Σύνοδος με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

το 1633, ο Γαλιλαίος εξαναγκάζεται από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την ηλιοκεντρική θεωρία.

το 1662, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ' για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

το 1675, ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.

το 1821, πραγματοποιούνται μεγάλες σφαγές Κυπρίων από τους Τούρκους. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανού και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

το 1913, οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.

το 1934, ο Αδόλφος υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», που αποδείχθηκε με το πέρασμα των χρόνων ένα από τα μπεστ-σέλερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κάπως έτσι, η 22α Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου (Volkswagen «Beetle»), ημέρα γιορτής για τους λάτρεις του συγκεκριμένου μοντέλου.

το 1940, η Γαλλία αναγκάζεται να συνάψει εκεχειρία με τη ναζιστική Γερμανία.

το 1941, στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση ξεκινώντας με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, όπως ονομάστηκε η εισβολή των Γερμανών.

το 1963, μετά από μεγάλη καθυστέρηση δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο θέτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς, που επιτηρούσαν τη φύλαξη της ς.

το 1973, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Το εν λόγω έργο παρουσιάζει με σατυρικό και δραματικό συνάμα τρόπο τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή. Τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τα ερμήνευε επί σκηνής ο .

Όντας γραμμένο αλληγορικά, δεν το άγγιξε η λογοκρισία κι αποτέλεσε σύμβολο έργου κατά της Χούντας περιλαμβάνοντας κρυμμένα μηνύματα εναντίον της. Οι παραστάσεις διακόπηκαν από την Χούντα πριν τα γεγονότα του υ και το ζευγάρι Καρέζη-Καζάκος συνελήφθησαν.

το 1986, ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει με “το χέρι του Θεού” στον αγώνα μεταξύ της ς και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Αργότερα ακολούθησε το “γκολ του αιώνα” από τον ίδιο. Η κερδίζει με 2-1 και στη συνέχεια κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο.

το 1992, στο Αικατερίνεμπουργκ της Ρωσίας ανακαλύπτονται δύο σκελετοί και αναγνωρίζονται ως αυτοί του τελευταίου τσαρικού ζεύγους της χώρας.

το 1992, αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις ικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του θα μειωθεί σε 17 χρόνια.

το 1997, πεθαίνει ο διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας, Γιώργος Θέμελης.

το 1997, πεθαίνει σε ηλικία 109 ετών ο ρεμπέτης τραγουδοποιός, Γιώργος Κατσαρός.

το 2009, η εταιρία ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση