Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιανουαρίου

Σν σήμερα, 22 Ιανουαρίου:

το 1666, πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών, στην Άγκρα της Ινδίας, ο μαχαραγιάς Σαχ Τζαχάν, ο οποίος έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, εις μνήμην της νεκρής του ς.

το 1830, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

το 1870, ιδρύεται στη Γερμανία η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

το 1901, πεθαίνει η βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία βασίλεψε 63 χρόνια και κατείχε τον τίτλο της μακροβιότερης βασίλισσας μέχρι το 2015, όταν την ξεπέρασε η Βασίλισσα Β'.

το 1905, Ματωμένη Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη, που σηματοδοτεί την έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης.

το 1913, η αποδέχεται τους όρους για ειρήνευση στη και παραχωρεί την Αδριανούπολη.

το 1915, κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη, η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.

το 1938, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της νικώντας νικά την ομάδα της Παλαιστίνης με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη.

το 1968, ο Μίκης Θεοδωράκης καταδιάζεται σε φυλάκιση 9,5 μηνών για αντίσταση και περιύβριση αρχής. Θα απελευθερωθεί 6 μέρες αργότερα ευεργετούμενος από διάταγμα περί αμνηστίας.

το 1977, πεθαίνει ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης.

το 1982, πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Παντελής Ζερβός, από τις χαρακτηριστικές μορφές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός, αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός.

το 1984, ο Macintosh, γνωστός και ως Mac, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη, παρουσιάζεται σε διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl.

το 1987, ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Budd Dwyer αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες μετά από συνέντευξή του. Το όνομά του είχε αναμειχθεί σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, για το οποίο κρίθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων. Ο ίδιος μέχρι τελευταία στιγμή δήλωνε αθώος και στην τελευταία του αυτή συνέντευξη θεώρησε τον εαυτό του πολιτικής πλεκτάνης. Στο τέλος της ομιλίας του, αφού παρέδωσε τρεις φακέλους σε έναν υφιστάμενό του, έβγαλε από ένα άλλο φάκελο ένα Magnum 357, το έβαλε στο στόμα του και πυροβόλησε. Την σκηνή είδαν όλοι οι θεατές των πρωινών εκπομπών, που μετέδιδαν την συνέντευξη, μεταξύ τους και παιδιά και πυροδοτήθηκε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα όρια της δημοσιογραφίας, το τι αρμόζει να αναμεταδίδεται και τι όχι όταν πρόκειται για τόσο ιδιαίτερα περιστατικά.

το 1994, πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Αριστοτέλης “Τέλι” Σαβάλας.

το 2008, πεθαίνει ο Αυστραλός ηθοποιός Heath Ledger σε ηλικία μόλις 29 ετών (The Dark Knight, 10 Things I Hate About You, Casanova, The Brothers Grimm).

το 2012, η Κροατία αποφασίζει με δημο την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό υπέρ ήταν 66%.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση