ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Σεπτεμβρίου
Σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου:
το 1519, ξεκινούν από την Ισπανία πέντε πλοία με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Ο ίδιος δεν θα τα καταφέρει, καθώς σκοτώνεται στις Φιλιππίνες δύο χρόνια αργότερα.
το 1828, αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.
το 1863, πεθαίνει ο Jacob Ludwig Carl Grimm, ο ένας από τους δύο γνωστούς αδερφούς παραμυθάδες.
το 1946, πραγματοποιείται το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, αφού καθυστέρησε επτά χρόνια λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
το 1954, λειτουργεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα υπολογιστών FORTRAN.
το 1960, διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
το 1961, παραιτείται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 29 Οκτωβρίου. Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Δόβα.
το 1969, άκαρπος αποβαίνει ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία και τρίτου διυλιστηρίου πετρελαίων στην Ελλάδα. Απορρίπτονται οι προσφορές Σταύρου Νιάρχου, Αριστοτέλη Ωνάση και κοινοπραξίας των εταιρειών Mobil, BP και Shell.
το 1971, πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Έγραψε έναν μεγάλο αριθμό ποιητικών συλλογών, τέσσερα δοκίμια και δύο μυθιστορήματα.
το 1992, πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Κοτζιάς.
το 2001, πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Βασίλης Ζιώγας.
το 2003, στη Λετονία γίνεται δημοψήφισμα σχετικά με το αν η χώρα θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.
το 2005, κυκλοφορεί ο Opera Browser.
το 2009, στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, η Ελλάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, νικάει με 57-56 τη Σλοβενία και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.