Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου

Σαν σήμερα, 20 Μαΐου:

το 325, γίνεται η πρώτη Οικουμενική της Χριστιανικής Εκκλησίας, η πρώτη της ίκαιας.

το 526, σημειώνεται στην Αντιόχεια ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί, καταστρέφοντας ολόκληρη την πόλη και αφήνοντας πίσω του περίπου 300.000 τα.

το 1506, πεθαίνει ο διάσημος Γενοβέζος θαλασσοπόρος, Χριστόφορος Κολόμβος. Έχει πιστωθεί επίσημα την ανακάλυψη της Αμερικής, στην οποία όμως φαίνεται πως υπήρχε παρελθόν αποίκων αλλων ηπείρων πριν φτάσει εκεί ο Κολόμβος. Το ταξίδι του όμως σημείωσε την έναρξη ενός αποικισμού στην αμερικανική ήπειρο.

το 1802, ο απολέων Α' επαναφέρει με νόμο την δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της μετά την Γαλλική Επανάσταση.

το 1825, γίνεται η Μάχη στο Μανιάκι της ς, μια άνιση μάχη, την οποία κέρδισε ο υπεράριθμος στρατός των Αιγυπτίων με επικεφαλή τον Ιμπραήμ Πασά σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους μαχόμενους Έλληνες, καθώς και τον αρχηγό τους τον Παπαφλέσσα. Αναφέρεται ότι μετά το τέλος της μάχης, ο Ιμπραήμ ζήτησε να βρεθεί το αποκεφαλισμένο σώμα του Παπαφλέσσα, το οποίο έστησε στον κορμό μιας βελανιδιάς θαυμάζοντας το επιβλητικό παράστημα του νεκρού Έλληνα πολεμιστή και λέγεται ότι τον φίλησε στο μέτωπο σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητας και του ανιδιοτελούς θάρρους του.

το 1875, πεθαίνει η Βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδας, η σύζυγος του βασιλιά Όθωνα. Αξιοσημείωτο ήταν το κοινωνικό της έργο στην Αθήνα με την δημιουργία κήπων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και άλλων φορέων. Καθιέρωσε επίσης και επίσημη γυναικεία ενδυμασία ανακτόρων, φολκλορική φορεσιά της ελληνικής υπαίθρου, την γνωστή στολή “Αμαλία”.

το 1891, πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινηματοσκοπίου του Τόμας Έντισον, της πρώτης μηχανής προβολής ταινιών.

το 1941, ξεκινά η Μάχη της Κρήτης, η “επιχείρηση όπως ονομάστηκε, η επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1964, αρχίζουν στην Κέρκυρα οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση χρόνων από την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

το 1967, γεννιέται ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου και πρωτότοκος γιος του βασιλιά νσταντίνου Β' και της Άννας-Μαρίας, πρίγκιπας Παύλος.Ο διάδοχος γεννήθηκε στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα και το γεγονός αναγγέλθηκε με 101 κανονιοβολισμούς από τα πυροβολεία του Λυκαβητού και κωδωνοκρουσίες από όλες τις εκλησίες της πόλης. Ως πρωτότοκος γιος βασιλιά, περιβλήθηκε τον βυζαντινό τίτλο του «πορφυρογέννητου». Από το 1973 ζει στο Λονδίνο, όπου παντρεύτηκε την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, με την οποία απέκτησαν 5 .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση