Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Απριλίου

Σαν σήμερα, 20 Απριλίου:

  • το 1453, λαμβάνει χώρα η τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ς. Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο Κόλπο και εφοδιάζει την πολιορκόμενη νσταντινούπολη.
  • το 1912, πεθαίνει ο Bram Stoker, ο Ιρλανδός τρόμου και δημιουργός του διάσημου, all-time-classic μυθιστορήματος “Dracula”, βασισμένο στον θρύλο του Κόμη Δράκουλα της Τρανσυλβανίας.
  • το 1920, ιδρύεται ο Π.Α.Ο.Κ. (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος νσταντινουπολιτών) από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, που ακολούθησαν την ανταλλαγή πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάνης. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο, ως ένδειξη πένθους για την του Ελληνισμού της Ανατολής, και το άσπρο, που συμβολίζει την ελπίδα για αναγέννηση.
  • το 1946, καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
  • το 1959, πεθαίνει ο γλωσσολόγος, καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής γλώσσας, Μανώλης Τριανταφυλλίδης. Συνέταξε την “Νεοελληνική Γραμματική” και ενδιαφέρθηκε για την συστηματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε οµογενείς και ξενόγλωσσους, την διδασκαλία δηλαδή της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.
  • το 1997, σε ηλικία 89 ετών, πεθαίνει ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους. Την περίοδο της κατοχής σχεδίασε και πραγματοποίησε την πρώτη ελληνική κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους με τίτλο “Ο Ντούτσε Αφηγείται”, ενώ πολύ δημοφιλής ήταν και η σειρά γελοιογραφιών του που σατύριζαν τον Μουσολίνι. Χαρακτηριστικό έργο του ήταν επίσης ο “Σπαγγοραμμένος”.
  • το 1999, συμβαίνει ένα από τα σοβαρότερα κρούσματα βίας σε σχολείο στην ιστορία των ΗΠΑ, η σφαγή στο λύκειο Columbine του Κολοράντο. Δύο έφηβοι μαθητές, ο Έρικ Χάρρις και ο Ντάϊλαν Κλέμπολντ, εισέβαλαν στο σχολείο τους πυροβολώντας και σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, και τραυματίζουν άλλα 24 άτομα. Στην συνέχεια αυτοκτονούν. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την δημόσια συζήτηση σχετικά με τους νόμους ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έντονες συζητήσεις υπήρξαν και γύρω από το θέμα του ρόλου των ταινιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών με περιεχόμενο βίας.
  • το 1999, πεθαίνει ο ταλαντούχος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκος Ρίζος. Συμμετείχε σε περίπου 300 κινηματογραφικές επιτυχίες ενσαρκώνοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, που τον καθιέρωσαν ανάμεσα στους πιο αγαπητούς και αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της γενιάς του.
  • το 2000, O αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
  • το 2003, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Grand Prix στην πίστα της Imola στο San Marino, πεθαίνει η μητέρα των αδελφών Schumacher, που είχε υποστεί κίρρωση του ύπατος μετά από ατύχημα μέσα στο σπίτι της. Άυπνοι και ταλαιπωρημένοι οι δύο γιοι της, Michael και Ralf, ξεκινούν και δίνουν ανεπανάληπτες μάχες για τη περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη νίκη τους, την οποία κατακτά τελικά ο Michael.
  • το 2010, στον Κόλπο του Μεξικού γίνεται για δεύτερη φορά έκρηξη πετρελαιοπηγής και δημιουργία πετρελαιοκηλίδας προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο. Πέρα απο την αναμενόμενη μόλυνση των υδάτων οδήγήθηκαν στον θάνατο αρκετά είδη πτηνών και θηλαστικών εκ των οποίων πολλά απο αυτά να είναι υπο εξαφάνιση.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση