Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Σεπτεμβρίου

Σν σήμερ, 2 Σεπτεμβρίου:

το 31 π.Χ., λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Ακτίου, όπου οι δυνάμεις του Οκταβιανού νικούν το στρατό του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

το 1666, ξεσπάει η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα καταστρέφει 10.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

το 1752, η Μεγάλη Βρετανία υιοθετεί το ρηγοριανό Ημερολόγιο, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα απ' ό,τι οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

το 1877, πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός, Κωνσταντίνος Κανάρης, από τις σπουδιαότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Χαρακτηριστικό πολεμικό του επίτευγμα στην εξέλιξη του αγώνα ήταν η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλή μετά την σφαγή της Χίου.

το 1906, πεθαίνει ο Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τη Σκοτούσσα Σερρών, Αθανάσιος Χατζηπανταζής.

το 1937, πεθαίνει ο άλλος βαρόνος, παιδαγωγός και ιστορικός, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, που είναι ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ως ο πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

το 1944, αρχίζει η εκκένωση της Ελλάδος από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι Γερμανοί εκτελούν 34 Έλληνες στην Καλλιθέα. Συμβαίνει η Σφαγή του Χορτιάτη από τμήματα της Βέρμαχτ.

το 1945, λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.

το 1958, διεξάγεται η Μάχη στον Αχυρώνα, στο Λιόπετρι Αμμοχώστου, η φονικότερη από την έναρξη δράσης της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου. Τέσσερις άνδρες της ΕΟΚΑ (Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας) πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ σκοτώνονται και τραυματίζονται αρκετοί βρετανοί στρατιώτες.

το 1969, εγκαθίσταται στο Ρόκβιλ Σέντερ της Νέας Υόρκης το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης ().

το 1973, σε ηλικία 81 ετών πεθαίνει ο συγγραφέας, ποιητής και “πατέρας” της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Πασίγνωστα έργα του μεταξύ άλλων ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών“, το “Χόμπιτ” και το “Σιλμαρίλλιον“. Οι κόσμοι Arda και Middle-Earth στους οποίους διαδραματίζονται οι ιστορίες του είναι δικής του επινόησης και είναι κόσμοι που περιέχουν, εκτός από ανθρώπους, μυθικά πλάσματα και μαγεία. Δική του επινόηση είναι επίσης και η των Ξωτικών, που παρουσιάζεται στα βιβλία του.

το 1982, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή και αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου, ανακαλύπτεται το θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β (το 336 π.Χ.) στις Αιγές.

το 1984, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός, Μάνος Κατράκης.

το 1987, η εταιρεία Philips κυκλοφορεί το Video .

το 2002, ο Σάββας , μέλος της 17Ν, μεταφέρεται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από 65 ημέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Εξαιτίας των προβλημάτων όρασης και ακοής που αντιμετωπίζει, μένει στο ίδιο κελί με τον αδελφό του Χριστόδουλο.

το 2004, πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών η Ελληνίδα ηθοποιός, Ελένη Ζαφειρίου. Υποδήθηκε διάφορους κλασσικούς και σημαντικούς ρόλους, τόσο στο θέατρο (Ιφιγένεια, , Βασιλιάς Ληρ, Μήδεια) όσο και στον κινηματογράφο (Πικρό Ψωμί, Λίμνη των Πόθων). Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της Καμπουρίτσας, που ερμήνευσε στη σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται τη δεκαετία του '70.

το 2009, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε βομβιστική στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

το 2014, πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών και νικημένος από τον καρκίνο ο αγαπητός συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, Αντώνης Βαρδής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση