Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιουνίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιουνίου

Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου:

το 1692, η Μπρίτζετ Μπίσοπ γίνεται η πρώτη που δικάζεται στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Κρίθηκε ένοχη και εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.

το 1896, ο ουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

το 1905, μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του κόμματός του και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, η οποία διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

το 1941, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος καθαιρείται μετά την άρνησή του να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου.

το 1941, γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άντρες του χωριού Κοντομαρί των Χανίων ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της ς. Ήταν τα πρώτα από μια σειρά αντιποίνων στην από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

το 1953, η Ελισάβετ Β' στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και άλλων εδαφών και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο διεθνές γεγονός που μεταδίδεται τηλεοπτικά. Σήμερα είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην του Ηνωμένου Βασιλείου.

το 1965, εκτελείται ο “Δράκος του Σέιχ Σου”, Αριστείδης Παγκρατίδης, κατηγορούμενος για την σειρά βιασμών και φόνων που διαδραματίστηκαν στο του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Θεωρούταν από μικρός διεστραμμένο και επικίνδυνο άτομο, ενώ η φτώχεια και ο κοινωνικός του αποκλεισμός ενίσχυσαν τις κατηγορίες εναντίον του. Ανοιχτές αμφιβολίες έχει αφήσει παρόλα αυτά το γεγονός ότι μέχρι τελευταίας στιγμής υποστήριζε σθεναρά ότι ήταν αθώος και ταυτόχρονα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν τον συνέδεαν απαραίτητα με τα εγκλήματα. Πιθανό το ενδεχόμενο δικαστικής απάτης.

το 1970, πεθαίνει ο οδηγός αγώνων, μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων της , Μπρους ΜακΛάρεν.

το 1971, συμμετέχει για πρώτη φορά ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο ουέμπλεϊ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0 στον 16ο τελικό της διοργάνωσης.

το 1978, πεθαίνει ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο ισπανός ποδοσφαιριστής, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Μαδρίτης, του οποίου το όνομα φέρει και το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας.

το 1984, πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Γεώργιος Καζάσογλου. Έχει συνθέσει την μουσική για αρκετά θεατρικά Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, επίσης έργα για μπαλέτα και ορχήστρα, ενώ είναι αυτός που συνέθεσε και τον Ολυμπιακό Ύμνο πάνω σε στίχους του Κωστή Παλαμά.

το 1985, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές. Λαμβάνει 45,8%, η Νέα Δημοκρατία 40,8% και το ΚΚΕ 9,8%.

το 1990, η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.

το 1992, η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων Άνω ή Κάτω Μακεδονία.

το 1996, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ελληνοαμερικανική τεχνολογική συν και επενδύσεις στα Βαλκάνια.

το 2000, πεθαίνει ο Ρώσος οφθαλμίατρος Σβιατοσλάβ Φιοντόροφ, εκείνος που εφηύρε την τεχνική θεραπείας της μυωπίας με λέιζερ.

το 2005, εκρήγνυται βόμβα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αθήνα και αποδεικνύεται ότι πρόκειται για άλλη μια δράση της αριστερής τρομακρατικής οργάνωσης Ε.Λ.Α. (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση