Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Ιανουαρίου

Σν σήμερ, 2 Ιανουαρίου:

το 1828, αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές , μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

το 1896, πεθαίνει ο Έλληνας εκπαιδευτικός και ιστορικός συγγραφέας Παναγιώτης Χιώτης. Για την προσφορά του στην καταγραφή της ιστορίας τιμήθηκε σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.

το  1910, το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την ως ημέρα ς.

το 1924, ο αρχηγός της ς του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.

το 1950, πεθαίνει ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Οπερέτας, με καταγωγή από το Λιτόχωρο της Μακεδονίας.

το 1959, η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από τη δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.

το 1971, ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην ένα σκελετό σταυρωμένου άνδρα ηλικίας 2.000 ετών. Είναι το πρώτο εύρημα που αποδεικνύει ότι το σταύρωμα αποτελούσε τον βασικό τρόπο εκτέλεσης των Ρωμαίων.

το 1972, καταργούνται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου.

το 1994, του Βελιγραδίου απονέμει στους Έλληνες το “Βραβείο Ευγενικής Συμπεριφοράς”, για τη βοήθειά τους προς τους Σέρβους, κατά τη διάρκεια του οικονομικού εμπάργκο.

το 2000, εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση