Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Απριλίου

2 Απριλίου – Ένας αγαπημένος συγγραφέας παραμυθιών, ένας μεγάλος ελληνο-ρομά καλλιτέχνης, ένας κορυφαίος ς συνθέτης του ρομαντισμού, μια κίνηση παγκόσμιας ευαισθητοποίησης… τι έγραψε η ιστορία αυτή την ημέρα;

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 2 Απριλίου:

  • το 1800, ο Ludwig van Beethoven διευθύνει την πρεμιέρα της 1ης Συμφωνίας (1. Sinfonie in C-Dur op. 21) στην Βιέννη. Αυτό ήταν το κονσέρτο που καθιέρωσε τον Μπετόβεν ως ταλέντο στην Βιέννη.
  • το 1912, ο περίφημος ξεκινάει τις θαλάσσιες δοκιμές πριν το παρθενικό του ταξίδι λίγες μέρες αργότερα.
  • Το 1917, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Αμερικανός πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson ζητά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ την κύρηξη του πολέμου κατά της Γερμανίας.
  • το 1965, λαμβάνει χώρα στην η απαγορευμένη διαδήλωση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) κατά της αμερικάνικης παρουσίας στο , στην διάρκεια της οποίας σημειώνονται σοβαρά επεισόδια με 21 τραυματίες.
  • το 1967, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής. Ο Κανελλόπουλος ήταν και ο τελευταίος πρωθ της προ-δικτατορικής περιόδου, αφού περίπου 20 μέρες μετά καταλύεται το πολίτευμα και εγκαθιδρύεται η δικτατορία.
  • Σαν σήμερα, 2 Απριλίου του 1989, η ελληνική λαϊκή μουσική έχασε τον σπουδαίο ερμηνευτή Μανώλη Αγγελόπουλο.

Την δεκαετία του '80 κατείχε ρεκόρ πωλήσεων στην χώρα με το τραγούδι του «Τα Μαύρα Μάτια σου», ενώ ήταν αυτός που ανέδειξε πρώτος το τσιφτετέλι στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με μεγάλους δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως τον Χιώτη, τον Μητσάκη και τον Τσιτσάνη και άφησε αρκετές διαχρονικές επιτυχίες, όπως: «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Με τι », «Όσο αξίζεις εσύ» και «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά» μεταξύ άλλων.

Μερίδα του τότε κόσμου των Μέσων Ενημέρωσης τον χαρακτήριζε ειρωνικά «τσιφτετελιστή» και «τουρκόγυφτο» λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του, μέχρι σήμερα όμως αποτελεί αναμφισβήτητα μια ινδαλματική μορφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, σε επίπεδα τιτάνων της λαϊκής σκηνής, όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη.

  • Σε άλλα νέα, σαν σήμερα 2 Απριλίου του 1805, γεννήθηκε ο Δανός συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα α που έγραψε αγαπήθηκαν γρήγορα από όλο τον κόσμο, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και αποτελούν αγαπημένες αναφορές από μικρούς και μεγαλύτερους μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά κάποια πολύ γνωστά του έργα είναι: Η Μικρή Γοργόνα, Το Ασχημόπαπο, Η Τοσοδούλα, Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Τα καινούρια του αυτοκράτορα, Η Βασίλισσα του χιονιού, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

Λόγω της καταξίωσης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στον χώρο του παραμυθιού η ημέρα αυτή των γενεθλίων του, 2 Απριλίου, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

  • Σήμερα 2 Απριλίου είναι επίσης η (World Autism Awareness Day), όπως ισχύει από το 2008 μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή του πάσχοντα και συνεπώς τον απομονώνει από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται από τα πρώτα χρόνια ζωής του ατόμου και διαρκεί ως τον θάνατό του κι ενώ δεν υπάρχει πραγματικά θεραπεία, μπορεί να υπάρξει αρκετά μεγάλη και σημαντική βελτίωση με την κατάλληλη παρέμβαση αν μάλιστα γίνει σε μικρή ηλικία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση