Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΙΣΤΟΡΙΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Μαΐου

Σαν σήμερα, 16 Μαΐου:

το 1881, κυκλοφορεί το πρώτο ηλεκτροκινούμενο τραμ.

το 1888, ο Νίκολα Τέσλα δίνει μία διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

το 1920, στην ο πάπας Βενέδικτος ανακηρύσσει Αγία την Ιωάννα της Λορένης (Ζαν ντ Αρκ).

το 1926, πεθαίνει ο Μωάμεθ Στ΄ ή VI. Mehmed Vahideddin, ο 36ος και τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

το 1929, γίνεται η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927 – 1928.

το 1990, πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός κουκλοπαίκτης, Jim Henson, δημιουργός του “Muppet Show” και “Sesame Street” μεταξύ άλλων.

το 1991, στην ελληνική Βουλή, επικυρώνεται η ευρωπαϊκή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

το 1998, ο Νίκος Νταμπίζας γίνεται ο πρώτος Έλληνας, που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας παίζοντας στον αγώνα Άρσεναλ- Νιουκάστλ στο Γουέμπλεϊ.

το 2002, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής το δεύτερο μέρος της ταινίας Star Wars, η “Επίθεση των Κλώνων”.

το 2004, η πρώτη ομάδα της εθνικής ς Ελλάς- 2004, πατά στην κορφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου και αφήνει να κυματίζουν δύο σημαίες: η Γαλανόλευκη και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων για μια παγκόσμια υπενθύμιση του “ευ αγωνίζεσθε”. Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που κατακτά την κορυφή των Ιμαλαΐων.

το 2005, μετά από μια σχεδόν οριακή ψηφοφορία το Εθνικό Συμβούλιο του παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

το 2010, η heavy σκηνή αποχαιρετά τον θρυλικό τραγουδιστή και συνθέτη, Ronnie James Dio. Με καταλυτική παρουσία στα συγκροτήματα Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell, καθώς και το προσωπικό του σχήμα Dio, η φωνή του και η δυναμική του μορφή τον καησαν ένα από τα διαχρονικά κορυφαία και αγαπημένα ονόματα του χώρου.

Ο Dio είναι αυτός που καθιέρωσε την χειρονομία των “devil horns” στην rock/metal κουλτούρα. Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία “Metal Guru Award” και του “Καλύτερου Metal Τραγουδιστή”. Ο γερόλυκος της rock νικήθηκε τελικά από τον καρκίνο και απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών.

 

(σ.σ. λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του δημοσιογραφικού κόσμου το “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -16 Μαΐου δημοσιεύεται  μια ημέρα νωρίτερα.)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση